tank man

elchi
he-man, süperman, batman gibi bilimum kahramanlara özenip isim sıkıntısına düşen, askere gittiğinde tankçı olarak askerliğini tamamlayan şahsiyetin, kendine taktığı lakaptır.

silahı isimden de anlaşılacağı üzere ne kılıç, ne ağ, ne de yarasamsı bumerangtır. tank’ın üstünde koca koca tankman yazması muhtemeldir.
kendine rakip edindiği kahramanların yanında biraz hantal kalacağından onlarla yarışa girmemesi tavsiye olunur.
shevek
5 haziran 1989’da tiananmen meydanı olayları sırasında fotoğrafı çekilerek ölümsüzleştirilmiş asiye verilen ad. bir sıra tankın önünde tek başına duran isimsiz kahraman tankların ilerlemesinin önüne geçer. isimsiz kahramanın bu ünlü fotoğrafı dünyayı değiştiren 100 resim arasına girerken, muhtemelen ismini bilmediğimiz direnişcinin de dünya üzerindeki son resmi olur. böylece adı "tank man" olur.

"tank man" time dergisi tarafından 1999’da yayınlanan "time 100 the most important people of the century" listesinde "liderler ve devrimciler" arasında yerini alır.

tank man kimdi(r)? bu soruya hala bir cevap veril(e)medi. önemli de değil kim olduğu. önemli olan tank man’in isimsiz oluşu aslına bakarsak. önemli olan kime ve neye karşı olursa olsun bir ruh oluşu, direnişi simgeleyişi.

isimsiz kahramanı "tank man" yapan o tarihi anın ünlü resmi için;
http://www.jimmysworld.org/images/posts/tiananmen_tank_man.jpg

not: ukdenin sahibi bendim. amacım, hakkında kısıtlı bilgiye sahip olduğumu düşündüğüm tank man hakkında daha fazla bilgi almak ve vermekti. fakat ne ukde bu yönde dolduruldu, ne de dolduktan sonra kimse gerçek "tank man" hakkında bir bilgi verdi; ben de kendi bildiğimi paylaşma yoluna gitmek zorunda kaldım.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol