sözlükteki baş örtüsü düşmanlığı

mare crisium
sanılanın aksine bi dünyaları var onların..kim ne demiş ne yapmış bilmem ben, tek bildiğim ne siyasi olmak gibi bi gayeleri var çoğunun ne de düşünülen kadar örümcek kafalılar...onlar da insan...seven sevilen aşık olan acı çeken...seçimleri olan...bedeller ödeyen...bu onların seçimi...yeterince de ağır bi bedeli var zaten bunun....sözlükte bile horlanmak, hakarete uğramak gibi...
dccl
anlam kargaşası yaratmamak adına konuşarak sözlükte kimsenin başörtüsüne düşman olmadığı kanaatindeyim. ancak şu şekilde olabilir dini inançları gereği değilde siyasi amaçlı daha doğrusu takiye amaçlı takılan türban ve çarşaf gibi sembollere karşıdır bilgiçler diyebiliriz.
fantuzzi
toplumuzda başörtüsü düşmanlığı diye birşey yoktur. bilgi sözlükünde toplumun aynası olduğunu ve toplumun fikirlerini yansıttığını düşündüğüm için buradada başörtüsü düşmanlığı olduğunu sanmıyorum. ancak başörtüsü ile türbanı karıştırmamak lazımdır.tarihi çok eskilere dayanan anneannelerimizin, annelerimizin başörtüsünün yerini tamamen bir ideolojiyi temsil eden türban almıştır. hatta çarşafın bile önüne geçmeyi başarmıştır. peki bu nasıl olmuştur: tabi ki ülkeyi türbanlılar ve türbansızlar diye ikiye bölen bir zamanlar başbakanlık dahi yapmış bir büyüğümüz sayesinde olaylar buraya gelmiştir. o değilmidir ki imam hatipler arka bahçemizdir diyen. o değilmidir ki bize oy vermeyen cehenneme gider diyen. siyonizmin en büyük düşmanı olan bu emekli siyasetçimiz ülkemize siyonist ve emperyalist düşmanlarımızın yapamadığını tek başına yapmış ve ülkeyi türbanlılar türbansızlar diyerek ikiye bölmeyi başarmıştır. acaba en büyük siyonist kimdir?
angelus
sözlük içerisinde hiç kimse baş örtüsüne düşman değildir aksine, bir takım dini vecibelerin yerine getirilmesinde baş örüsü denilen olgunun kullanımı zaruridir ki buna zaman zaman şahit olunmuş, hiç de garipsenmemiştir. lakin ülkemizde türban denilen başka bir mevzu vardır ki kullanımının dini gereklilikle uzaktan yakından bir alakası kalmamış tamami ile siyasi bir anlam kazanmıştır, ve olabilecek bir düşmanlık varsa bu tamami ile türbana yüklenmiş olan bu misyondan ötürüdür, yine türbana karşı bir şey değildir. bugün lise öğrencisi olan iki genç kız okullarında hiçbir dönem baş örtüsü/türban kullanmamışken yurtdışında gerçekleşen bir ödül törenine türbana bürünerek katılmamaları bunun en güzel örneklerinden birisidir.
deepblack
başörtüsü bağlamak hiçbir zaman kötü veya aykırı birşey olarak görülmemiştir fakat bu işlemi türlü türlü biçimlere sokarak, bağlayış tarzını farklı anlamlara yorarak insanlarımız başörtüsünü kültür ve din konumundan çıkarıp toplum belirleyen insanları ayıran bir etken haline getirmişlerdir. bir yanda sadece gelenek görenekleri için normal bir düğümle başını bağlayan bir teyze varken diğer yanda türlü biçimlerle kendi tarikatlarını belli eden ve o tarikattan olmayanlara dinsiz gözüyle bakan bölücü düşünce. işte bu ve bunun gibiler türkiyemizi yoldan saptıran ve bugünümüzü bu durumlara sürükleyen insanlardır.
hepimizhiciz
aksine sözlük yazarlarının çoğu başörtüsünü savunur
karşıt olunan türbanın kendisi de değildir. karşıt olunan şey, türbanın içindeki beyinlerin farklı amaçlarda kullanılmasındandır. yani dışın değil için yansımasına tepkidir bu söylemler.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol