kızım telefonun neden meşguldu onu de bana

ali biberon
türkiye’de en çok kullanılan, sokak ortasında kadın dövme ya da akşam ki buluşmada dayağa ön hazırlık silsilesini hazırlayan cümledir. türk erkeği yapısı gereği, telefonunu geç açan kadına otomatik sözlü saldırıda bulunduğu ve onu dövme isteğine girdiği için, bu cümlenin onu daha da pekiştirdiğine, kavgaya bir adım daha yaklaştırdığına kimse itiraz edemez.

türk kadının belki de telefonunu açmadan önce, duymak istemediği ve duymaktan en çok tedirgin olduğu bu cümle, ahize başında kadını bunaltır, korkutur, hayattan bezdirir. kadına kazandırmadığı özellikler ise cesaret, baş kaldırmadır. kadın baş kaldıramıyor bu sözü canlı canlı duyunca veya ahizeden kelimeler dökülünce kulağa. eli kolu bağlanıyor ve otomatikman suçluluk duygusuna kapılıyor.

türk kadını, beraber olduğu kişiden bu cümleyi duyduktan sonra en büyük psikolojik sorunlardan birini yaşar. üzerine hiç istemediği baskılar biner. en büyük suçluluk duygularına kapanır. bazı türk erkeklerinin konuşacak ve karşı tarafı dinleyecek nezaketinde bulunmadıklarından, tek güvendikleri cümle her zaman bu olacaktır ve bu cümleyi kuran her türk erkeği kendini belli bir zaman haklı hissedecektir. çünkü kadın telefonu geç açmıştır, yanlış yapmıştır, cezalandırılmalıdır, bazı türk erkeklerine göre.
elchi
bir babanın kızının telefonunun neden meşgul olduğunu merak etmesi sonucu, kızıyla diyaloğa geçerken kuracağı ilk cümle.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol