serkan çağrı

siluet
çok küçük yaşlarda klarnete başlayan serkan çağrı alanında çok önemli işlere imza atmış, ülkedeki klasik gırnatacı imajını yıkmış, değeri ileride çok daha iyi anlaşılacak dahi bir müzik adamı.

mezun olduğu itü devlet konservatuarında öğretim üyesidir. yüksek lisans yaptığı haliç üniversitesinde de ayrıca klarnet dersleri vermektedir. klarnetin avrupa ve türkiyedeki tarihsel gelişimi konusunda ciddi araştırmalarda bulunmuş, makaleleri çeşitli dergilerde yayınlanmış, dünyada ve türkiyede workshoplar ve seminerler vermiş, türk müziğinde kullanılan klarnetin dünyadaki ilk ve tek eğitim kitabını görüntülü olarak bir dvd ile hazırlayıp yayınlamıştır.

araştırmaları sırasında rastladığı, klarnetin en eski atası olarak bilinen ve bir barok dönem enstrümanı olan “chalumeau” (şalümo) yu türkiye’ye tanıtan, konserlerde ve albüm kayıtlarında kullanan ilk ve tek enstrümanisttir.

buraya kadar akademisyen yönüyle anlattığım çağrı, aynı zamanda dünya çapında bir müzisyendir de. dünyadaki en önemli jazz festivallerinde klarnetiyle ülkemizi temsil etmiş yurtiçinde ve yurtdışında pek çok konser vermiştir. konserlerin yanısıra birçok dizi,film ve tiyatro müziğine klarnetiyle katkıda bulunmuştur. örneğin ihlamurlar altında dizisinin müziğindeki o pamuk gibi klarnet sesi onun nefesine aittir.

klezmer müziğinin en önemli temsilcilerinden biri olan 75 yaşındaki klarnetist giora fiedman, istanbul’da verdiği bir konserde kendisini sahneye davet ederek “o klarnete benim şu an geldiğim seviyeden başladı” demiştir.

”nefesim” adlı enstrümantal bir albüm çalışması bulunan sanatçı ayrıca trt de yayınlanan “dünyanın türküsü” adlı müzik programını hazırlayıp sunmaktadır.

genç yaşına rağmen bunca başarıya imza atan çağrı yı, magazin maymunlarından gözü kör olmuş medyamız görmeyedursun dünyanın önde gelen nefesli enstrüman firmalarından amati-denak çalışmalarını takip etmiş ve serkan çağri tarafından tavsiye edilen yeni perde tasarımını uygulayarak ürettiği yeni klarnet modeline “serkan çağrı model” ismini verererk tüm dünyada satışa sunmuştur. böylece klarnette bir dünya markası olarak da müzik literatüründe yerini alan serkan çağrı nın değerini çok geç olmadan anlarız inşallah.
zekirbelli
gerek doğru yerde durabilme kalitesi, gerekse klarneti şiir gibi kullanabilme yeteneğinden ötürü birçok müzik adamının kalemi olmayı başarmış genç klarnet virtüözüdür.vassilis saleas’la yaptığı program(dünyanın türküsü)da bu büyük ustanında ne denli kalbini fethettiğini görmek ayrı bir alkış sebebidir.
nekropsi
bir dönemler kardeş türküler grubunun temellerinin atıldığı yer olan büfk(boğaziçi üniversitesi folklor klübü) dahilinde müzik yaparken, tanışma fırsatı bulduğum, çalışkan, kaliteli müzisyen.
bir bilen
efendi kişiliği, sahnedeki samimiyeti, işine olan tutkusuyla, üflediği nefesten çok daha fazlası olduğunu kanıtlar zatı şahaneleri.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol