it kuyrugu

sarkilarbircigligasiginmaksasimdi
^it kuyruğu^

aziz nesin’in bir kitabıdır.

kitabın basım yılı: ağustos 1995
kitabın özeti:
kitabın yazarı, bir köye gider ve onun dikkatini bir şey çeker. köydeki bütün köpeklerin kuyruğu yoktur. kahvede oturur ve köydekilerden çeşitli hikayeler dinler. önce ona köpeklerin kuyruklarının hikayesini anlatırlar.
yeni gelen belediye başkanı her köyden olduğu gibi bu köyden de otuz tane domuz öldürmelerini ve kuyruklarını getirmelerini ister. fakat köyde hiç domuz yoktur. arasalar bile etrafta bile domuz bulamazlar. köyde biraz bir şeyler bilen ve savaş gazisi olan bir zamanların teğmeni belediye başkanının yanına gider. köyde hiç domuz olmadığından ve kuyruk getiremeyeceklerinden bahseder. fakat belediye başkanı, sözünde ısrar eder, çünkü ona da emir bir üst makamdan gelmiştir. çaresiz kalan köylüler. ararlar, tararlar, ne kendi köylerinde, ne de çevre köylerle bir tane domuz bulamazlar. fakat domuzu çok olan bir yer öğrenirler. bir zamanların teğmeni olan, tren ile o yere doğru yolculuğa çıkar. güç bela ulaştığı yere varır ki bir de ne görsün? yolun ortasında biri bağıra bağıra kuyruk satmaktadır. gördüğü karşısında sevinen adam , köyüne geri döner. köylülerden öğrenir ki, aldığı şeyler aslında boyanmış, yağlanmış köpek kuyruğudur. kuyrukarı bulmuşken, belediye başkanına da köpek kuyruklarını domuz kuyruğu diyerek başkanı kandırırlar. ondan sonra ise başkan her kuyruk istediğinde, köpek kuyruklarını verirler. artık öyle olmuştur ki, herkes kuyruk ticaretine girmiştir.
eserde bu hikayeye benzer, halkın içinden, halkın, köylünün sorunlarını, hayata bakış tarzlarını, güncel olaylar karşısındaki tavırlarını anlatan gerçek hikayeler bulunmaktadır.

alıntıdır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol