vatanseverlik ile faşizm arasındaki fark

filojiston
vatanseverlik için din, dil, ırk gerekmez tek bir vatan kafidir. fasizm ise ayrım yapacak ne bulursa ister, hatta tamamen aynı kromozomlara sahip öz kardeşleri bile birbirine hain ilan edebilecek kadar afyonotik etkiye sahiptir. ruh sağlığınız açısından satıcılarından uzak durmanız tavsiye edilir.
shevek
vatanı sevmek bu vatanın bir parçası olan her bireyi sevmektir. faşizmse bu vatanı tam anlamıyla sevememektir, çünkü vatanın her parçası, her karışı faşistler tarafından benimsenememiştir.

vatanı sevmek vatandan olmak, vatandan olan ve vatandan gelen, vatanın da benimsemiş olduğu her şeyi derinden sevmek, korumak, savunmaktır. faşizm bunların bazılarına zarar vermek, yok etmek; bazılarına da sevgi değil ama rasyonal olmayan aşırıya kaçmış uçuk bir saygı duymaktır. faşizm vatanı sevme durumu değildir, faşizm düşünmeden gösterileni sevmektir.

vatan sevgisi insan sevgisidir. yurt sevgisi, yurttaş sevgisidir. yurttaş tek bir ırka mensup olamayacağı gibi bu yurdun herhangi bir başka mensubu gibi her hakka sahiptir. yurdu sevmek yurttaşı sevmektir ve yurttaş yurt demektir. yurt da yurttaş için varsa yurttaşlar arası ayrım yapmak yurda ve varoluş amacına atılan bir kazıktır. faşizm bunu ayıramaz, faşizm ne aşırıya kaçmış bir vatan sevgisidir ne de vatanla herhangi bir alakası vardır.

faşizm bilinci kapama ve düşünmeme durumudur.
burakadam
çok net bir ayrım var; terminolojiden bile goruyoruz; biri yaşadığın ait olduğunu hissettiğin ülkeyi sevmek, türkiyedeki milliyetçilik kavramının arkaplanı da budur. diğeri ise italyanca fascio gerçi o da latince kokenli facse -olabilir- bir kelimeden geliyor. anlamı birlik ya da teklik. faşizm tekliği savunmaktır ve dayandığı husus insanları ırklarına gore ayırmaktır. yani hayvanlıktır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol