1000 operasyon

freagl dreams
can dündar ın yazısından alıntıyla gayet iyi anlaşılabilecek operasyonlar zinciri, derin devletin su yüzüne çıkmış icraatı.

"...1000 atlı akınlarda çocuklar gibi şen­dik/1000 atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik" diye başlardı eski taarruz şiir­leri... göçebelikten yerleşik düzene geçtikten asırlar sonra hâlâ aynı şi­ir ilham veriyor çadır devletin hu­kuk tanımaz mi­rasçılarına... gü­nümüzün akıncıları "devlet için 1000 operasyon yaptık" diye başlı­yorlar savunmala­rına...

ama artık mil­let, "ak tolgalı beylerbeyinden, "devlet adına işlenen cinayetler"in hesabını soruyor. onlarca kayıp ailesi, yüzlerce faili meçhul yakını, binlerce yargısız infaz kurbanı, bu 1000 operasyonda neler yapıldığını, kimle­re, neden kıyıldığını bilmek istiyor.

yalnız onlar da değil, devlet güvenlik mahkemesi de, türkiye büyük millet meclisi de, o 1000 operasyonun sorumlula­rını yargı önüne çağırıyorlar. hesap verme günü yaklaşıyor. ama erbakan-çiller ikilisi, sorumluları yargı önüne çıkaracak fezlekeyi 2 aydır su­men altında bekleterek soruşturmayı en­gelliyor ve bu sorumluluğa ortak oluyorlar. yarın elbet bu engellemenin nedenleri de çıkacak ortaya... 1000 operasyonun 1000 i de aydınlanacak; kimin, kimi neden kolladığı, kirli ilişkiler ağının nerelere dek uzandığı anlaşılacak.

sanıyorlar ki, hiçbir şey olmamış gibi davranırlarsa, iddiaları duymaz, kanıtları görmezden gelirlerse kamuoyu da bu işi unutacak.

sanıyorlar ki, kendileri burunlarını tıkar­larsa, bakanlar kurulu na kadar yayılan pisliğin kokusu etrafa yayılmayacak.

yanılıyorlar....

o kadar yeri geldi, can yücel den dinle­diğim bir fıkrayı burada anlatmadan geçemeyeceğim.

kadın doktora gitmiş, "doktor bey, çok hastayım" demiş, "sürekli gaz çıkarıyorum... ama bir tuhaflık var... sessiz ve koku­suz çıkıyor..."

"size hemen bir ilaç yazacağım" demiş doktor; bunu kullanın, haftaya yeniden gelin...".

kadın ilacı kullanıp ertesi hafta yeniden gitmiş: "ilaç çok iyi geldi doktor" demiş. "şimdi kokulu çıkıyor... ama hâlâ sessiz..."

"tamam" demiş doktor, "sinüsleri te­mizledik, şimdi bir de kulağınız için ilaç yazacağım..."

sanıyorlar ki, yayılan pisliğin kokusunu kendileri duymazlarsa dünya da duymaya­cak.

oysa 1000 operasyondan yayılan 1000 kokuyu, 1000 sesi hepimiz görüyor, kokluyoruz artık...

meclis in de o pisliği ortaya sermesinden sonra adaletin hâlâ işletilmemesi hukuka olan güvenimizi zedeliyor; yargıya gölge düşürüyor.

işte o yüzden yarın yeniden başlayacağız ilaçlarını vermeye...

"1 dakika karanlık kampanyası" geri dö­nüyor.

her gece 21.00 de o "çocukça eylem"de yüzbinlerce ışıktan göz, delecek karanlığı... "100 bin ışık", çocuklar gibi şen akınlarla haykıracak isyanımızı...

önce sinüslerini açacağız... sonra tence­re tava çalarak kulaklarına yükleneceğiz.

onlar da duyacaklar pisliğin kokusunu...

ya temizleyecekler, ya gidecekler..."

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol