dolmuşcuların müşteri yanında kürtçe konuşması

0 /
ali biberon
birçok sözlükte tartıştığım, çoğunun düşman kesildiği ve aralarından beni anlayan sağlam, akıllı adamların çıktığı, türkiye’nin deren yaralar beslediği bir konudur. başlığa aldanıp da direk " aa bak kürtlere küfür ediyor, kesin ırkçı bu " diye yaklaşırsan orda külahları değişiriz. önce gel, bir soğuklan hele. kimse burda ırkçılık yapmayacak hiç merak etme.

yarasına basmak istediğim konu ise başlıktan da anlaşılacağı gibi " dolmuşçuların müşteri yanında kürtçe " konuşmasıdır. ben bundan hiç haz etmiyorum ve hemen bir örnekle pekiştirmek istiyorum.

beyoğlu’ndan evime gitmek üzere, meşhur lale işkembecisinin oradaki dolmış duraklarının oraya arkadaşımla beraber yürümeye başladım. daha sokaktan girer girmez, alkolik şoför tipleri görmeye ve yüksek volümlü kürtçe konuşmalar duymaya başladım. " sakin ol ali dedim, burası için çok normal bir şey " dedim, kendi kendime. yavaş yavaş dolmuşlara gittim ve müşterilere sinirli sinlirli " hadi artık biniyorsan bin, bak kalkıyo dolmuş almam seni ", diğer şoför arkadaşının yanlış yönlendirmesiyle yanlış dolmuşa binen yolcuların, dolmuş şoföründen haksız yere azar yemesi ve en önemlisi hemen arkasından gelen, ağzından salyalar akarcasına kürtçe konuşmalar. evet şimdi soruyorum. nedir bu deşifre edemediğimiz konuşmlar ?

hadi bu önemsiz diyelim. peki ya benim başıma gelen. yanımdaki bayan ücretini uzattığı zaman, dikiz aynasından yanımdaki bayana sert bir bakış gelir " bozuk yok mu " diye.. e bayan da bozuk olsa verecek. " yok maalesef " dedi. hemen arkasından yanındaki durakta bekleyen arkadaşıyla sinirli sinirli kürtçe konuşmaya ve sürekli dikiz aynasından yanımdaki bayana bakmaya devam etti. aradan 10-15 dakika geçtikten sonra, bol trafikli bir akşamda araba sağlayan sollayan, yolların fatihi kesilen ve araba arkasındaki yolcuları unutan bu şoföre arkadan " biraz yavaş olur musunuz " dediğim de aynı bakışın bana da atıldığını fark ettim. he şimdi gel sen buraya bir.

bak canım. burası türkiye. kürtiye değil ! kafana kazı. benim ülkemde yaşıyorsan, bana ters bakışlar atamazsın. senin aklını öyle bir alırlar ki, duraktaki arkadaşlarınla, ortaklaşa aldığınız telefondaki bas konuş düğmesine basacak vaktin kalmaz. bir kere hatayı baştan, türk vatandaşların yanında kürtçe konuşmakla yaptın. ben nerden bilicem senin ne dediğini ? aynı şeyi avrupa da yapsalar, adamı içeri alırlar, tercüman oturttururlar yanına.

bu yazıdan sonra hala ve hala " ulan bakkala girdim, gofret istedim, bakkal söylenmeye başladı, acaba bana küfür mü etti " tarzı entryler girilecekse ben o entry i girenlerin beyni olmadığını kabullenirim.
camurhan
yurtdışındaki türklerin türkçe konuşmasıyla eş değer durum. kimse de kafamı burası almanya, türkiye değil diye ütülemedi.
ali biberon
" tamamen özenti kokan hareket " tarzı cümle kuran insanların da yorum yaptığı bir konudur. başlığın " dolmuşçuların " yerine " dolmuşcucların " yazılması bu tarz insanları çok etkilemektedir. işte sorun kürtlerde değil zaten. asıl sorun işte burda. yanı başımızda. bizden biri. ben farklı dillerin anlaşılmazlığından, diğerleri ise aynı dillerden konuşup anlaşılamamazlıktan bahsediyor. ne kadar saçma ?

ve hala artistlik olsun, karizma olsun diye, ya şurda iki üç entry var bari burda artsitliğim olsun diye yazılmış ve yapılmış yorumlar hiçbir zaman bu düşüncemi sildirmeyecektir. hayatlarında sadece kelime olarak bildikleri ve fakat anlam derinliğini bilmedikleri " faşizm " kelimesinin büyülü cazibesini kullanarak bir yere gelmeye çalışan birkaç arkadaş ( isterseniz ordu olun lan )oldukları yerde sayacaklardır. 1 1 1 1 1 1 1 1 , 2 olmayacak.
veron4
mesele faşizm değil saygı olayıdır.türkçe bilmiyorlarsa!!! birşey diyemem ama o zaman da adama öyleyse istanbul da ne işin var derler...
instrument
evet ilk entryi okurken sinirden titredim. neden mi sinirlendim? anlatayım;

bir kere konu ve başlık çok alakasız. hemde haddinden fazla alakasız. size bu konuya uygun olacak başlık alternatiflerini sıralayayım hemen.

(bkz: dolmuşcuların müşterilere sert davranmaları)
(bkz: kürt dolmuşcuların müşterilere sert davranmaları)
(bkz: dolmuşcuların müşterilerine kürtçe hakaret etmeleri)
(bkz: kürtlerin insanlara karşı saygısız davranmaları)

konuya göre bu başlıklar çok güzel de kullanılabilir. bilgi sözlükte ya da herhangi bir sözlükte amaç nedir?

bir konu hakkında başlık açılır, ondan sonra o başlığı tanımlayacak yazılar yazılır. ama görüyoruz ki konu yazılmış ama başlık uydurulamamış. ayrıca bilgi sözlükte ne zamandan beridir tek bir kişinin yaşadığı olay gelip de burda başlık olabiliyor? burası forum değil, bir sözlük oluşumu. adı üzerinde sözlük. konu vardır, ve konuyu açıklayan, tarif eden yazılar vardır.

şimdi gelelim benim yarama;

tabiki demiyoruz kürtler naziktir, senin anlattığın olay yalandır, bu dolmuşcu melektir. eğer böyle bir dolmuşcu varsa bu ayıp onun ayıbıdır. çünkü tüm dolmuşcular kürt değildir, tüm kürtler de dolmuşcu değildir. ayrıca tüm kürtler bu dolmuşcu gibi de değildir. ama dolmuşcular arasında bu kürt dolmuşcu gibi olan dolmuşcu çoktur. yani yapılan bir ayıbı, terbiyesizliği bir dili, bir kültürü karalayarak anlatamazsınız.

ben bu başlığı anlamadım, baştan anlatılsın.

ha unutmadan başlığı da tanımlayayım da havada kalmasın;

"kürt olan türkiye vatandaşı bir dolmuşcunun, aracının içerisinde müşterileri varken kendi dilinde konuşmasıdır. türkçe konuşsaymış daha iyi olurmuş. ama ayıp etmiş"
abraxas
bir insanin kurtce konusmasi neden bakislarina karsi onyargilara sebep olur sorusunu akla getiren bir durumdur kendisi..aa ama dogru daha ben hic kotu musterisine kotu davranan bi asil turk gormedim,cunku onlarin kaninda yok boyle bir sey,butun turk esnafi,dolmuscusu,serviscisi superdir,kibarlik bunlardan ogrenilir hatta..hay allah bak su terbiyesiz kurde..
burasi turkiye di mi oysa..burda kurtce konusulur mu lan?..ne haddinize..size yasama hakki verdik daha ne vercez,dilinizi kulturunuzu de mi korucaksiniz esek herifler?..bi de pis bakiyo ki kurtler hic sormayin..

(bkz: yavas gel yavrum sacin basin dagilmasin)
(bkz: ironiden anlamayan nesle asina degilim)
(bkz: ozgurluk)
fantuzzi
mesele tamamen taksim dolmuşçularının mafyalaşmasıdır. mesela bir türk olarak taksim - bakırköy hattında dolmuşçuluk yapmak istediğinizde gidip bir dolmuş hattı almanız gerekir. ama oradakiler mümkün değil sırf türk olduğunuz için size satmazlar. hasbelkader alsanız bile sizi orada barındırmazlar.
beyaz komur
ilk başta rahatsız edici bir durumdur ancak biraz düşününce "ulan konuşulacak bir türkçe mi kaldi ki?" diye kendi kendine sordurtan olaydır.

bir takım kişiler televizyona çıkıp nece olduğu belirsiz bir dilde ve hatta bazen tamamen ingilizce konuştuğunda kimse tepki vermez ancak birileri kürtçe konuştuğunda...

hala bazı kişilerin anlamadığı ve anlamamakta ısrar ettiği olay; kürtlerin bir sorun olmadığı, pkk’nın sorun olduğudur. kürt’ü, laz’ı, çerkez’i, rum’u... türk’ü ile türkiye büyük bir ülkedir. pkk’nın ve diğer ülkelerin planladığı gibi sen türk’sün sen kürt’sün; sen laiksin sen dindarsın gibi ülkede gruplar oluşturmayalım.
freagl dreams
normal.

almanların yeni yasa teklifiyle almancayı gelenlere zorunlu kılmasına müteakip bunun insanlık dışı olduğunu söyleyen güruh aynını da türkiye’de yapmaya devam etmektedir. bu kadar çelişen ve ironilerle dolu bir düşünceye karşı açıklama yapmak bile komedya. anlayamaz bu andavallar çünkü onlara göre yılan onlara dokunmadıkça dosttur.
maliyeci
bunu size ithafen yapmadıkça en normal bir durumdur.iki türkü yanyana afrika’da da, amerika’da da koyarsan türkçe konuşur. e iki tane kürdü de ister afrika’da, ister türkiye’de, ister dolmuşta yanyana koy, doğal olarak kürtçe konuşacaklardır. he eğer işin içinde küfür etme, onlar anlamasın diye sövme gibi bir durum varsa zaten öyle bir insan evladıyla tartışmaya değmez.kendini germeye değmez. başlıkta vurgulanan kısım aslında kürtçe konuşulmasıdır. gıcık olunan şey odur. yahu tamam kürtçe hakkaten bize kaba bir dil olarak geliyor, ben de hoşlanmıyorum ama yapacak bir şey yok. sikimizin taşşağımızın keyfi olsun diye birileri dilini mi değiştirecek?
schumi
resmi dilimizin türkçe olması resmi yazışmalarda türkçe kullanılması anlamına gelmektedir, yoksa "kürtçe konuşmak yasak" demek değildir. bu sebepten dileyen dilediği yerde dilediği dili kullanabilir; bunda yasal, anayasal veya hukuki herhangi bir kanunca sorun yoktur.

mesele küçük görmede...
küçük görülüyor bu ülkede kürtler...
onların kürtçe konuşmaları dahi aşağılanıyor, burun kıvrılıyor...
oysa biri çıkıp ingilizce, ispanyolca, vb.. bir dille konuşsa ağzımızdan salyalar akıtarak, hayran olarak dinleriz, saygı duyarız, yalakalık yaparız değil mi? yazık bize...
instrument
bu ne saçma bir başlıktır, ne amaçsızca, manasızca bir başlıktır anlayamadım gitti. hangi amaçla açıldı bu başlık onu da merak ediyorum doğrusu. sözlük içerisinde gördüğüm en saçma başlıklardan birisidir.

peşinen not: içinde kürtçe kelimesi geçtiği için değil. okuyun anlayacaksınız.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol