aristofanes

mad
eski yunan güldürüsünün en önemli temsilcisidir. yaşadığı dönemin güncel konularına değinen komedileri günümüzde de sahnelenmektedir.

aristofanis’in özel yaşamı hakkında çok az bilgi vardır. atina kentinde doğduğu, gençliğinin büyük bir bölümünü egin adası’nda geçirdiği bilinmektedir. ilk komedisi daitales ("şölenciler"), m.ö. 427 tarihinde atina’da her yıl düzenlenen oyun yarışmalarında sahnelenerek ikincilik ödülünü kazandı. bu oyunla birlikte aristofanis’in yapıtlarından birçoğu kaybolmuş, günümüze yalnızca 11 yapıtı ulaşabilmiştir.

aristofanis komedilerinde yalnızca izleyicileri güldürmekle kalmadı, dönemin siyaset adamlarının ve düşünürlerinin yanlış ve saçma bulduğu yanlarını da sergiledi. aristofanis oyunlarını, atina’nın müttefikleriyle birlikte sparta öncülüğündeki devletler birliğine karşı, uzun ve amansız bir savaş sürdürdüğü dönemde yazdı. m.ö. 411’de atina’da sahnelenen kadınların savaşı: lisistrata adlı oyununda, kocaları savaşa giden kadınlar, savaşı durdurmak amacıyla kocalarına karşı savaş ilan ederler. ilk kez m.ö. 423’te sahnelenen bulutlar oyununda ise aristofanis, düşünür sokrates’i alaya alır. kuşlar’ın (m.ö. 414) kişileri, o günlerin sıkıntılı atina’sından kaçarak, gökyüzünde kuşların yönettiği "kuşlar-bulutlar ülkesi"ne sığınırlar. aristofanis, eşek arıları: yargıçlar‘da (m.ö. 422) atina mahkemelerini alaya alır. kurbağalar’da (m.ö. 405) ise, aiskhylos ve euripides’in trajedilerini gülünç bir biçimde eleştirir. aristofanis oyunlarıyla, kendinden sonra gelen yazarların birçoğunu etkilemiştir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol