nabucco projesi

independence
türkiye-bulgaristan-romanya-macaristan
doğal gaz boru hatti projesi (nabucco projesi)

çeşitli uluslararası kuruluşlarca gerçekleştirilen projeksiyonlara göre, türkiye üzerinden avrupa’ya artan miktarlarda hazar ve ortadoğu gazı taşınacak, bu miktar 2010’lu yıllardan başlamak üzere özellikle 2020’lerde oldukça büyük miktarlara ulaşılacaktır. bu olgu avrupa’ya gaz taşıma stratejisi kapsamında yunanistan’a açılımımız ile birlikte başka açılımlar üzerinde durulmasını gerektirmektedir. bu kapsamda geliştirilen yeni bir proje ile bulgaristan’dan başlayıp romanya ve macaristan güzergahını izleyerek avusturya’ya ulaşılması planlanmaktadır.

proje ile bulgaristan’ın bulgargaz, romanya’nın transgaz, macaristan’ın mol ve avusturya’nın omv gas firmaları ile ortaklaşa çalışmalar yürütülmektedir. ab ten programı fonundan fizibilite için hibe kredi almak amacıyla omv gas tarafından başvuru yapılmış ve 15 temmuz 2003 tarihinde fizibilite çalışmasının yarısının ten fonundan karşılanması şeklinde karar alınmıştır.

avusturya’ya ulaşacak güzergah ile ilk etapta bulgaristan, romanya, macaristan, slovakya, çek cumhuriyeti gibi yeniden yapılanan ekonomilerin gaz ihtiyacı karşılanıp, diğer ülkelerin gaz talep gelişimlerine göre takip eden yıllarda avusturya’nın avrupa’da önemli bir doğal gaz dağıtım noktası olma özelliğinden faydalanılarak batı avrupa’ya ulaşılması planlanmaktadır. ab ülkelerinin sona erecek gaz kontratlarının yerini ülkemiz üzerinden taşınacak gazla ilgili anlaşmalar alabileceği gibi, ab’nin hedeflemiş olduğu serbest gaz piyasası koşulları oluştuğunda, avusturya dahil söz konusu ülkelerin devam eden alım kontratları, rekabetçi fiyat koşulları dahilinde yine doğumuzdaki gaz kaynakları ile yer değiştirebilecektir.

projenin pazar ve modelleme çalışmalarının tamamlanmasının ardından, teknik fizibilite çalışmaları başlatılmıştır. proje ortaklarınca haziran 2004 tarihinde, projenin finansman ve boru hattı taşıma kapasitesinin pazarlanması işlerini yürütmek üzere nabucco company pipeline study gmgh (nabucco boru hattı iş geliştirme şirketi) kurulmuştur. şirketin merkezi viyana’da dır.
projenin yönlendirme komitesi kararı uyarınca; her ülkenin kendi sınırları içinde kalan boru hattı kesimi çalışmaları için alt-taşeron seçmeleri gereği; projenin türkiye kesimi mühendislik çalışmasının ihalesi yapılmış ve ihaleyi kazanan firma ile temmuz 2004 tarihinde sözleşme imzalanarak, firma çalışmalarına başlamıştır.

http://www.botas.gov.tr/projeler/tumprojeler/bulgaristan.asp
elma sekeriiii
ab dışişleri bakanları toplantısı’nda (16 mart), 5 milyar euroluk ekonomiyi canlandırma paketinden, nabucco için yapılacak harcamaların çıkarılması tepkilere neden oldu.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol