copcu balığı

elma sekeriiii
intihara meyilli olan yosunlarla beslenen tuhaf balık.

vakt-i zamanında bir adet mevcuttu benim akvaryumumda, bir gece atmı$ kendini akvaryumdan bembeyaz kesilmi$ zahir ama nefes almaya çalı$ıyor.
sabah farkedip attım fırlatır gibi akvaryumuna, gayet sülük gibi yapı$tı cama tekrardan sonra da dibe indi.
daha sonra bir daha attı kendini dı$arıya, öyle bir vurdu ki kendini camlara diger balıkları da atıyordu dı$arıya manyak.

neyse, öldü.
mutant
çöpcü balığı ve bir çok balık ne hikmetse bok yiyen balık olarak bilinir. aksine yalnış bir bilgidir. çöpcü balığının vücut yapısından dolayı ağız kısmı aşağıya bakar, bu sebeple dipde kumun üzerindeki yemlerle beslenir. çöpcü balığı denilmesinin sebebide diğer balıklar tarafından yenilmeyen, dibe çöken, bitkilerin, taşların arasında kalan yemleri bulup yemesinden dolayıdır. bir nevi akvaryumda dip temizliği yapar. eğer çöpcü balığı veya bu türe ait diğer balıkları( botia, macracanta vs) akvaryuma koymazsanız dipde biriken yem atrıkları kısa zamanda çürüyerek akvaryumda kimyasal kirlenme meydana getirip nitrit, nitrat ve amanyok artışına sebep olacaktır.

birde konumuzla alakası olmayan vatoz balıkları vardır. bu türlerin en çok bilinenleri siyah, sürekli camlara yapışıp kalan çirkin bir tür olan klasik vatoz balığıdır. bu balığın albino denilen beyaz türü, kaplan desenli olan kaplan vatoz türü vardır. bunların yaptığı aynı işi yapan ama çok daha yakışıklı türlerde vardır. siamensis, cüce vatoz, boynuzlu vatoz ilk aklıma gelen türler. bunlar ne mi yapar? akvaryumda oluşan yosunları, algleri temizleyerek yaşamlarını sürdürüler. besin kaynakların büyük kısmını algler oluşturur. çöpcü balıkları ile herhangi bir akrabalıları yoktur.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol