conrad hilton

sheepmip
amerikalı otelci hilton, ikinci dünya savaşı’ndan sonra abd’den başlayarak çok başarılı bir otel zinciri kurdu. hilton adı dünya çapında lüks otelcilik kavramıyla özdeşleşmiştir.

hilton, san antonio/new mexico’da norveçli bir göçmen baba ile alman kökenli bir annenin oğlu olarak dünyaya geldi. babası, at arabasıyla seyahat edenlerin geceleyebilecekleri ve alışveriş edebilecekleri bir posta arabası istasyonunu kazançlı bir biçimde işletiyordu. conrad önceleri roswell/new mexico’daki askeri okula devam etti, ardından da 1900 yılında santa fe kolejinden mezun oldu. 1907’den sonra doğduğu eyalette socorro maden akademisinde üç yıl okudu.

bankacılık okulunu başarıyla bitirdikten sonra, hilton babasının işine girdi ve burada öncelikle istasyona bağlı olarak işletilen pansiyonun işlerine eğildi. bankacılıkta da ilk deneyimlerini elde ettikten sonra, kökten bir değişiklik yapma cesaretini gösterdi. babasıyla birlikte doğduğu kentte new mexico state bank adı altında kendi bankalarını kurdular. vezneci olarak bir "çıraklık" dönemi geçirdikten sonra, 27 yaşındaki genç hilton bankanın yönetimini üzerine aldı. bu şekilde kısa zamanda yerel bir itibar kazanan hilton, politikaya atılarak 19i2’de new mexico parlamentosuna milletvekili olarak girmeyi başardı.

babasının ölümü ve birinci dünya savaşı hilton’un hayatını değiştirdi. 1917’den başlayarak avrupa’da subay olarak savaştıktan sonra, bankacılık işlerinin bundan sonraki büyümesiyle ilgili olarak kendi başına sorumluluğu yüklenmeyi denediyse de, bunu başaramadı. hilton bunun üzerine meslek değiştirdi ve 1919/20 yıllarında texas’ta üç tane küçük otel satın aldı. otelcilik sektöründe hemen başarılı olunca, bundan böyle bütün emlak işlerini yürütecek olan hilton hotel company adlı bir anonim şirket kurdu. yine de fınans uzmanı hilton, önceleri, otel alımları için yeterli parasal temele sahip değildi. tanrıya güvenmek ve çalışma azmini göstermek koşuluyla her işin üstesinden gelinebileceğine ilişkin parolasına sadık kalarak, 20’li yıllardan sonra kazançlı yeni bir alımda her şeyini riske ediyordu. bu riskleri almakla hata etmediği kısa zamanda belli oldu. her ne kadar 30’lu yılların başındaki dünya ekonomi krizi yüzünden sarsıntı geçirdiyse de kredi alımları kazançlı oldu ve otellerinin sayısı giderek arttı.

ikinci dünya savaşı’ndan sonra pekçok ünlü otel, durgunluk yıllarından sonra borca batmışken, hilton bu durumdan, lüks otel sahipleri sınıfına girebilmek için yararlandı. dünya çapında en büyük otellerden biri sayılan chicago’daki stevens otelini 3 milyon dolara satın alarak ilk vurgununu vurdu. bu otelin 4.5 milyon dolar tutarındaki yüksek borçlarını rekor denilebilecek bir zamanda ödeyerek, 50’li yıllardan sonra büyük kazançlar sağladı. hilton birkaç yıl içinde, aralarında new york’taki waldorf-astoria ve plaza otelleri de bulunmak üzere, abd’nin büyük kentlerindeki "birinci adresler"den çok sayıda edindi. hilton otellerinde personel açısından mümkün olan en yüksek standardın tutturulmasına çok önem veriyordu. 1947’de, birlikte bir çocuk sahibi olduğu ikinci karısı aktris zsa zsa gabor’dan boşandı (ilk evliliğini mary barron ile yapmış ve ondan üç çocuk sahibi olmuştu).

hilton kendi ülkesinde başarılı olduktan sonra, 1948’de 61 yaşına geldiğinde, uluslararası otelcilik işine girdi. hilton international inc. şirketini kurarak önceleri orta ve güney amerika’da büyük başarılar kaydetti. beş yıl sonra madrid’teki castellana otelini satın alarak otel zincirini böylelikle avrupa’ya da yaymış oldu ve burada başkaları yanı sıra yerleşik bir otel zinciri olan ritz ile rekabete girdi. 50’li yılların sonuna kadar 54 ülkede hilton zincirine bağlı otel şubeleri açıldı.

60’lı yılların ortasında 78 yaşına gelen baba hilton, işletmelerinin yönetimini oğlu barron’a devretmekle birlikte resmen şirketinin başkanı olmaya devam etti.

1976’da mary frances hilton ile üçüncü evliliğini yaptı. 91 yaşında 1979’da santa monica/kaliforniya’da hayata veda etti. mükemmelliyetçiliğiyle tanınan hilton’un son sözlerinin, "duş perdesi banyonun içine sarkıtılmalı" olduğu söylenir.


independence
conrad hilton, 1887 doğumlu ünlü iş adamı. hilton oteller zinciri’nin kurusu olan conrad hilton, 1979’da hayata veda etti.




conrad nicholson hilton, 25 aralık 1887’de norveçli, augustus halvorson “gus” hilton (21 ağustos 1854 – 19 ocak 1919) ile alman, mary genevieve laufersweiler’in (3 aralık 1861 – 26 ağustos 1947) 8 çocuğunun 2.si olarak socorro county, new mexico’da dünyaya geldi.
anne ve babası 12 şubat 1885’de fort dodge, iowa’da evlenmiş olan conrad hilton’ın kardeşlerinin isimleri: felice a. hilton (6 aralık 1885 -12 şubat 1968); eva c. hilton (29 aralık 1889 - 1979); carl h. hilton (ocak 1892 - 1957); julia hilton (1895 - 1897); rosemary j. hilton (20 haziran 1898 – 27 kasım 1995); august h. \"boy\" hilton (1901, ölüm tarihi bilinmiyor); ve helen a. hilton (30 ocak 1906 – 22 şubat 2003)’dı.

new mexico askeri enstitüsü’nde öğrenim gören hilton, ardından st. michael’s koleji’ne ve new mexico school of mines’a ( new mexico madencilik okulu - şuanki ismi new mexico tech) devam etti. yirmili yaşlarındayken yeni yapılanan new mexico eyaletinin ilk yasama meclisi’nin temsilcilerinden biriydi.

san antonio, new mexico’da bir dükkan açtı fakat bir süre sonra cisco, teksas’a yerleşti. conrad hilton 1919’da satın aldığı mobley hotel ile otelcilik sektörüne adım atmış oldu. ardından 2 ağustos 1925’de ilk kurduğu otel olan dallas hilton’u hizmete açtı. 1945’de hilton hotel corporation’ı oluşturdu ve şirket bunun ardından kredi kartları, araba kiralama hizmetleri ve seyahat servisleri de olmak üzere genişledi.

conrad hilton, üç evlilik geçirdi. evliliklerinden ilkini mary adelaide barron’la 1925 yılında gerçekleştiren hilton’ın barron’dan, conrad nicholson hilton, jr. (1926-1969); william barron hilton (1927); ve eric michael hilton (1932) isimlerinde üç oğlu oldu. eşinden 1934 yılında boşanan hilton, 1942 yılında aktris zsa zsa gabor ile evlendi. bu evliliğinden de constance francesca hilton (1947) adında bir kızı (ki bu kız çocuğu ünlü gabor kardeşlerin soyunu sürdüren tek çocuk olma özelliğine sahip)oldu. 1946 yılında yeniden boşanan hilton, 3. ve ölümüne kadar süren evliliğini 1976 yılında mary frances kelly ile yaptı.

conrad hilton, 3 ocak 1979’da 91 yaşındayken santa monica, kaliforniya’da doğal sebeplerle hayata veda etti. vasiyetinde, yaşayan her bir kardeşine çeyrek milyon dolar ve kuzenleriyle yeğenlerine de 10’ar bin dolar bırakan hilton’ın ilk eşi barron, eski eşinin bu isteğine karşı koydu ve açtığı davayı 1988 yılında kazandı. bunun ardından barron’a ve torunlarına kalan miktar 335 milyon dolara ulaştı.

conrad hilton’ın son isteğiyle hilton vakfı tarafından conrad n. hilton humanitarian prize (conrad n. hilton insaniyet ödülü) verilmeye başlandı. bu, dünyanın en geniş çaplı ödülü ve ödülün parasal değeri nobel ödülü’ne eşit. hilton vakfı’nın açıklamasına göre ödülün amacı ‘dünya çapında insani yardımlara dikkat çekilmesi, yaptığı insani hizmetlerden dolayı onu alan organizasyonların tanıtılması ve diğer kuruluşların da kazançlarını bu yönde değerlendirmelerinin sağlanması.’

şimdiye kadar bu ödülü alan kuruluşlar şunlardır:

1996 - operation smile

1997 - international rescue committee

1998 - médecins sans frontières

1999 - african medical and research foundation

2000 - casa alianza

2001 - dame cicely saunders

2002 - sos children’s villages

2003 - international rehabilitation council for torture victims

2004 - heifer international

2005 - partners in health


hilton’ın otobiyografisi be my guest (konuğum olun) 1957 yılında prentice hall tarafından basıldı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol