kansiz devrim olmaz

shevek
sosyalist ve sosyalizm sempatizanı kimselerin ağzından düşmeyen diyalektik söz.

istiklal mahkemeleri’nden tutun fransız devrimindeki giyotinlere.. devrim nasıl ve ne şekilde olursa olsun kan olacaktır. fransız devriminde de, bolşevik devriminde de, cumhuriyet devrimlerinde de, amaç ve şekil farklı da olsa, taraflar bambaşka da olsa kan olmuştur. tarih bunun ispatıdır.

kansız devrim olmaz, çünkü devrim kansız gerçek olamaz, hayat bulamaz..
isimsizkahraman
militarist devrimcilerin ağzından düşmeyen laf.militarist devrimler günümüze kadar yeşil,kırmızı renklerde görülmüşlerdir.bir de bunun devrim kelimesi çıkarılmış olanı vardır onun içinse

(bkz: abd)

dipnot:ahmedinejad da bir devrimciydi,atatürk de,che de.ama hangilerinin kan dökmesi istemedendi ya da her öldürdüğünde canı acırdı onu kamuoyu bilsin.(bkz: ağlayarak gülen smile yap bana allahsız)
shevek
harf ve şapka devrimleri de aslında kanlı devrimlerdir. şapka devrimi sonrasında silaha sarılan dincilere, yobazlara karşı asker kullanılmış, istiklal mahkemeleri tekrar açılmıştır. devrim kanla yapılmamış olsa da devrim kana yol açmıştır, tez yine doğrudur diyalektik olarak düşününce.

harf devrimi öyle lönk diye yapılmış bir devrim değildir, öncesi vardır. harf devrimi cumhuriyet devrimleriyle bir bütündür. şapkası da, harfi de türk devrimi’nin içeriği dahilindedir, kurtuluş savaşı’ndan başlamakta istiklal mahkemeleri’ne kadar uzanmaktadır. buradan bakınca da yine devrim kansız olmaz sonucuna çıkabiliriz.

kısaca kansız devrim olmaz.
shevek
devrimin kanlı olmasını isteyen yoktur, keşke kansız olsadır. tek isteğimiz budur, ne yazık ki olmuyordur ama. hiçbir devrimci kan istemez, amaç zaten daha iyiye, hoşa, güzele gitmek, insanı insanca yaşatmaktır. amaca ters düşer bu. bu durumda, olması kaçınılmaz ve tiksinilen, ’gülünü seven dikenine katlanır’ hadisesidir devrimin kanlı olması.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol