çuval olayı

john maynard keynes
hadisenin kaynağı, abd başkanı george bush ve şahinler (neo-conlar) adıyla anılan ekibinin irak’ı işgal etmek istemesi ve türk hükümetinden abd silahlı kuvvetlerinin kuzey irak’a serbest geçiş yapabilmesi ve adana’da bulunan incirlik hava üssü’nün amerikan keşif ve ağır bombardıman uçaklarına açılması talebinin tbmm tarafından 1 mart tezkeresi olarak adlandırılan tezkere ile reddedilmesidir.
gazeteci-yazar turan yavuz baskının paul wolfowitz’in emriyle başlatıldığını iddia etmektedir; 4 temmuz günü yapılmasının nedeni; o günün cuma olması ve 3 günlük ‘kurtuluş günü’ tatili ile amerikalı yetkililerin işbaşında olmayacak olması ve türkiye’den gelen tepki telefonları da cevapsız kalacak olmasıydı. wolfowitz’den bremer’e uzanan yeşil ışığın son adresi, kerkük’teki albay william mayville oldu. süleymaniye’deki operasyon, ikyb lideri celal talabani’nin bağdat’ta amerikalılara verdiği bir bilgi ile başladığı ve amerikan istihbaratı, operasyon için kuzey irak’taki ‘türkçe konuşmaları’ dinlemeye aldı. bu dinlemeye bölgedeki tüm özel kuvvetler’in haberleşmeleri de dahildi. olay celal talabani’nin oğlu, bafel talabani tarafından kameraya alındı.olayda türk askerleri ve türkmen mihmandarları ile birlikte süleymaniye’de kızını aramakta olan bir ingiliz sivil de tutuklanmış, bağdat’ta 15 gün hapiste tutulduktan sonra salıverilmiştir. michael todd isimli bu ingiliz ülkesine dönüşünde amerikan hükümetine karşı 10 milyon dolarlık bir tazminat davası açmıştır.bu olaydan sonra "...eyleme kolaylıkla karşılık verebilecek eğitime ve cesarete sahipken, türk binbaşı bilinçli bir şekilde emrindeki askerlerin en doğal tepkilerini frenlemeyi başarmış, bir çatışma yaratmanın kolaylığını ve sıradanlığını aşmış, bunun bir eziklik olmadığını, davranışının muhatabıyla kıyaslanmayacak kadar büyük bir cesaret ve özgüven gerektirdiği sonraki gelişmelerle ortaya çıkmıştır." görüşü ile, "...bir türk subayı hiçbir durumda teslim olmamalıydı, emrindeki askerlerle beraber sonuna dek gerekeni yapmalıydı." gibi iki ayrı görüş oluşmuştur.

işte amerika’nin en önemli müttefigim dediği turkiye’ye yapmıs oldugu misilleme,demekki neymiş uluslararası ilişkilerde müteffiklik yokmus sadece real politik varmıs.

konuyla ilgili film için;

(bkz: kurtlar vadisi irak).

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol