ideolojik empoze

shevek
dünyanın en kolay işi. hele fikri, bilgisi olmayan bireylerin çoğunlukta olduğu dünyamızda çok çok basit. empoze edilen için de, eden için de, her yönden, her bakımdan, neye göre kime göre olursa olsun basit. görecesi mörecesi yok bu işin, o derece basit.
shevek
bilgisi olmayanın fikri olmaz, olamaz. bilmeden üretemez insan, üretmeden türetemeyeceği gibi. türetmek için, hatta daha da önemlisi üretmek için önce bilmesi, bir yerlerden öğrenmesi, sentezlemesi, kapması lazımdır insanın.

bilmeyen insan açtır fikre, düşünceye bilmeden. bilmez çünkü düşündüğünü sanmaktadır, beyni aç bir olan tok kişidir o. bilmeyen insan düşüncelere sahip olmak ister. düşünceleri olmayan, düşünmeyen, düşünemeyen, yaratamayan, üretmeyen ve türetemeyen birey bir üçüncü dünya ülkesi gibi üretmek yerine satın alacaktır.

aynı gelişmiş ülkeler gibi zaten kötü mallarını kakalamak üzere tetikte bekleyen insanlar bulunmaktadır etrafta. bu insanlar bulduklarına zekrederler işte ideolojiyi, şunu, bunu. empoze edilme olayı böylece gerçek olur. aç beyne sahip tokun beyni doyar, en azından doymuş gibi olur.

beynine enjekte edilecek fikirlerle bir de bu empoze edildiğinden habersiz, cahil kimseler çıkıp da sanki kendilerinden haberdarmış gibi dünyadan bahsederler. biliyormuş gibi savunurlar kendilerine ait olmayan fikirleri, düşünceleri, düşünce müsveddelerini. acı olan budur. aslında olmayan bilgileri yoluyla savundukları kendilerine ait olmayan düşünceleri savunmaları da değildir acı olan. acı olan anlamadıklarını savunmalarıdır. keşke bilmeyip de savunsalar, ama anlarmış gibi yapsalar...

insan beyni açtır. asla doymaz, eğer doyuyorsa bir sorun var demektir. ideolojik empoze yoluyla fikir ve bilgi elde ettiğini sanan bireylerin beyinleri doyar, çünkü bu empoze edilmenin bir parçasıdır. bu durumda beyin en büyük işlevini yerine getirmez olur, kendisine ihanet eder. üretmekten, düşünmekten kaçar.

ideolojik empoze gerçekten basittir, hem de altı kişiye ancak bir kitabın düştüğü ülkemizde çok çok basittir. empoze edilmiş insandan kaçılmalıdır, empoze edenden değil. eğer beyniniz üretiyor, düşünüyor ve işlevlerini yerine getiriyorsa, eğer insansanız empoze olmassınız zaten. ideolojik empoze dediğimiz olay empoze edilmeye açık beyinler içindir. ama ne yazık ki empoze edilmeye açık bir çok beyin var gezinen ortalıkta.

bilgisi olmayanın fikri, zikri olmaz. bu durumda ancak varmış taklidi yapar. bilgisi olmayan empoze edilmeyi kendisi istemektedir zaten, en azından doymuş taklidi yapabilmek için. unuttuğu, asıl sorun olan noktaysa bu konuda, beynin asla dolmayacağı, doymayacağıdır. beyin doyduysa, insan yılmıştır. beyin açsa, insanlığın getirdiği en büyük eserlerden biri, bilim iş başındadır. ya beyin toksa? beyin toksa... zaten beyin toksa varolan bir insan da yoktur herhalde. düşünüyorum öyleyse varım, düşünmüyorsun öyleyse yoksun. insan değil; bir nokta, bir virgül bile değilsin, bir hiçsin.

asla kavga olamazsın, asla kavganın olamayacağı gibi. asla olmayacağın gibi. empoze edilmiş insan yavrusuyla, cahil insan birdir; cahil insanla da, düşünemeyen insan; düşünemeyenle de olmayan. yani birlik değil sıfırlık. insan düşünceleriyle varolur, ölümsüzlük bir fikir olunarak elde edilebilir ancak. fikir olamayan, fakat fikir üreten insan uzun süre yaşar; fikirlere sahip olan insan yalnızca yaşar, sürünerek belki de. fikirsiz, bilgisiz insansa doğduğu gün ölmüştür.

güneş doğar, ama ölmez. o bir fikirdir. insan, insan doğar. bazıları güneş olur, parlar, asla sönmemek üzere umutla ve yumuşak bir ateşle yanar, asla ölmez. ateşi asla söndürülemez, bunun yanında tutsak da edilemez. eğer olur da sönerse, ölürse emin olun ki artık heryerdedir. heptir, ölümsüzdür.

bazı insanlar doğdukları gibi kalır, yaşar ve ölürler. bunlar merak eder, öğrenir, geliştirir. insanlığın gereğidir bu. bu kimseler de üretirler, fakat kendileri insan doğup güneş ölenler gibi fikre dönüşemezler. adları yalnız değil insanlıkla anılır, insanlığın yükselişinde, insanlık merdiveninde bir basamak olurlar. bir de bir başka şekilde insan doğup başkalaşanlar vardır, başka bir şeye başkalaşır bunlar. bunlar doğar, ikinci fırsatlarla çok sefer karşılaşırlar, ama bilincinde olmazlar. biyolojik ömür sona erince ölür gider bu kimseler. ve ancak kimse olmuşlardır, doğdukları gibi gitmiş ve yaşamamış olmuşlardır. yaşamamışlardır, yaşamış ya da yaşamamamış olmaları hiçbir şeyi değiştirmemiştir.

ideolojik empoze son tip insana yapılabilir, empoze edilse de aynidir. yaşamamıştır, başı dik yürümemiştir. insanlığın gereğini yerine getirmemiştir. varsa eğer, savunduğu kavgayı sevememiştir.

empoze edilmiş beyin hangi yönde empoze edilmiş olursa olsun kavgasını sevemez. insanları, hareketi, düşünceyi, aydınlığı, kitabı, defteri, kalemi, eli kalem tutanları sevemez. sevmek istese de beceremez. eğer sevmek istiyorsa zaten empoze edilemez. insanların içinde olamaz. seni, beni, sizi sevemez.

yabancı madde almış kişi, ideolojik olarak empoze edilmiş, uyuşturulmuş, kendinin olmayana ’benim’ demiş kişi, kendisi değildir artık. ölmüştür zaten o, artık bir başkası yaşamaktadır bedeninde. bir başkası kullanmaktadır dilini, elini, kolunu, tüm bedenini. artık bir başkasının ideaları, ideolojisi hüküm sürmektedir sürünen bedeninde. hüküm sürecektir başka bir çok sürünen, sürünecek, sürünmüş bedende.

matematiğe dökersek olayı: ideolojik empoze eşittir bir başkasının kopyalanması eşittir ölüm küçüktür insanlık eşittir idea.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol