charles proteus steinmetz

mitili
amerikalı matematikçi ve elektrik mühendisi.

mühendisler için matematiksel teoriler üreterek, amerikadaki elektrik güç endüstrisinin gelişmesini mümkün kılan alternatif akımın gelişmesine yaptığı katkılarla adını duyurdu. elektrik motorlarının endüstride en iyi biçimde kullanımı amacıyla ortaya attığı histeriziz (ardıl işlem)in anlaşılması çığır açan bir olaydır.

prusya’da doğdu. dedesi ve babası gibi cücelik, kamburluk ve displazi rahatsızlığı vardı. lise çağlarında fizik ve matematik üzerine maharetleri öğretmenlerini şaşırtmıştı.

wrocław üniversitesine gitti. 1888 yılında doktorasını vermek üzere iken alman polisi tarafından soruşturulmaya başlandı. zürih’e kaçarak muhtemel bir tutuklanmadan kurtuldu. oradan da 1889’da göçmen olarak abd’ye gitti. rudolf eickemeyer’in yanında çalıştı ve kısa bir süre içinde "manyetik histerizizin alanı"nı yayınladı. eickemeyer’in şirketi, 1893 yılında general electric şirketi tarafından satın alınana kadar elektrik enerjisinin mekanik ve elektrik cihazlarda kullanımını kolaylaştırmak için transformatörleri geliştirerek bir çok tasarım yaptı ve patent aldı.

aynı yıl, alternetif akımın matematiğini açıklayan en önemli makalesini yayınladı.

1894 yılında general electric şirketinin hesaplama departmanı başkanlığına getirildi.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol