uefa süper kupa

mad
avrupa süper kupası, uefa kupası şampiyonu ve şampiyonlar ligi şampiyonu arasında oynanan tek maçla sahibini bulan bir kupadır. sezon başlangıcından hemen önce ağustos ayında oynanır.


avrupa süper kupası fikri ilk olarak 1972 yılında hollandanın de telegraaf gazetesi muhabirlerinden olan anton witkamp tarafından ortaya atılmıştır. bu fikri yansıttığı zamanlar tam da hollanda kulüp futbolunun özellikle de ajax’ın altın yıllarını yaşadığı zamanlardı. witkamp’ın asıl amacı avrupa’nın en iyi futbol takımını belirleyecek yeni bir şeyler bulmaktı. witkamp’ın fikri o zamanki adlarıyla avrupa şampiyon kulüpler kupası ve avrupa kupa galipleri kupası şampiyonlarının karşılasması olarak hayata geçecekti ki uefa başkanının izin vermemesi yüzünden gerçekleşemedi. bunun nedeni de kupa galipleri kupasını o sezon kazanan glasgow rangers’ın taraftarlarının olumsuz hareketleri yüzünden avrupa kupalarından bir yıl boyunca men edilmesiydi.

uefa desteklememesine rağmen kupa maçı de telegraaf gazetesinin finansal desteğiyle iki maç üzerinden oynandı ve ilk avrupa süper kupasını kazanan takım ajax oldu. daha sonra bu kupa uefa tarafından desteklenmeye başladı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol