dim mağarası

mitili
antalya ili, alanya ilçesi dolayında turizme açık bir mağaradır.

dim mağarası, alanya’nın doğusunda, 1691 m. yüksekliğindeki cebireis dağı’nın batı yamacında bulunur. dim mağarası otoparkının hemen ön kısmında, 232 m. aşağıda piknik alanı olarak kullanılan, tabanı çınar ağaçları, yamaçları çam ormanları ile kaplı bulunan dim çayı ve dim vadisi yer alır. çevrede yaşayan insanlara dim’li denilmektedir. bu nedenle de mağaraya dim mağarası adı verilmiştir.

mağaraya, hem dim çayı vadisinden hem de kestel beldesinden asfalt yol ile ulaşım sağlanmaktadır. kestel beldesinde ki alanya işletme fakültesi ile dim mağarası arasındaki mağara ulaşım yolu üzerinde alanyalı haşim yetkin hoca’nın (öğretmen) organizasyonunda zaman zaman toplu olarak yürüyüş sporu yapılmaktadır. mağara ulaşım yolu, cebireis dağı eteğinde açılmış olan yaylalı köyü sulama kanalı boyunca 300 m devam eder. bu yolda gezi yürüyüşü yaparak da akdeniz, alanya, çam ormanları ve zaman zaman toros dağlarını seyrederek 50 dakikada mağaraya varılabilir.

dim mağarası’nın toplam uzunluğu 410 m. yatay ve yarıkuru mağara sınıfındadır. 360 metrelik bölümü ziyarete açıktır. dört ana salondan oluşan mağaranın gezi yolları boyunca en ve yüksekliği değişken olup 10-15 m dir. günümüzde tavandan yer yer su damlamaları ve dolayısı ile makarna sarkıtlar oluşmaktadır. mağara, elektrik ile aydınlatılmaktadır. ayrıca şehir elektriği kesilmeleri durumunda için jeneratör de bulunmaktadır. mağara içi sıcaklığı yıl içinde sabit olup, 18 c derecedir. mağara içinde küçük havuzlar ve son bölümde 200 m2 yüzeyli, 2 metre derinlinde bir göl vardır.

dim mağarası, türkiye’nin en güzel mağaralarından biridir. mağara içinde sarkıt, dikit, sütun, perdemakarna ve duvar oluşumları olarak çok süslü ve zengindir. alanya’ya 11 km. ve çevrenin piknik yerleri ve ormanlarla kaplı olması nedeniyle ziyaretçi akınına uğramaktadır. mağara yıl boyunca ziyarete açıktır. dim mağarası tesisleri kapsamında 150 kişiye hizmet verebilecek restoran vardır. mağarada akdeniz’i, alanya ve alanya kalesini, torros dağları’ndan bir kesiti izleyebilmek amacı ile seyir terası ve dürbünü bulunmaktadır.

dim mağarası işletmesi 24 ekim 2002 tarihinde uluslararası turizme açık mağaralar birliği’nin “international show caves association” (isca) üyeliğine kabul edilmiştir. dim mağarası, türkiye’de özel teşebbüs tarafından turizme açılıp işletilen ilk mağaradır.

mağara’nın bir bölümü tarih öncesi ve tarihi devirlerde insanlar tarafından yaşam alanı olarak kullanılmış, turizme açılana kadar da zaman zaman keçi barınağı olarak da değerlendirilmiştir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol