douglas dc 1

mitili
douglas dc-1 ünlü dc (douglas company) serisinin ilk uçağıdır.

yapılışı transcontinental & western air (twa) şirketinin fokker modeli bir uçağının 1931 yılında kansas yakınlarında kaza yapması ile başlamıştır. sekiz kişinin ölümü ile sonuçlanan bu kazaya uçağın aksamındaki ahşap malzemenin neden olduğu öne sürülmüştür. zaman, su ve yüksek irtifadaki süret nedeni ile ahşap malzemeyi bağlayan yapıştırıcı materyallerin bozulması kazanın sebebi olarak görülmüştür.

kazayı izleyen günlerde sivil havacılık kurumu yolcu taşımacılığında kullanılan uçaklarda bazı standartlar getirme kararı almıştır. bunların en önemlisi ahşap malzemeden uzak durulması idi. bunun üzerine twa şirketi dört üreticiye, üç motorlu ve 12 yolcu kapasiteli bir uçak tipi için sipariş vermek üzere bilgi istedi. ancak bu uçağın şu özellikleri taşıması gerekiyordu;

tamamiyle metal kanatlar ve aksam.
katlanabilir iniş takımı
bir motor arızalansa bile uçağın inme yeteneğini muhafazası.
douglas şirketi bu özellikleri içeren bir uçak geliştirdi, ancak iki motorluydu. yine de şirket sahibi donald douglas, sr. twa şirketine davet edildi. yaklaşık 100 uçak üzerine pazarlık yapıldı. 1. haziran. 1933 ’de ilk prototip uçak douglas dc-1 adıyla test uçuşlarına başladı.

testlerin altıncı ayında rekabet koşullarına uygun olmak için modelde bazı modifikasyonlar yapıldı. yolcu kapasitesi 14’e çıkarıldı. motorlar güçlendirildi ve modelin adı douglas dc 2 oldu.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol