nicomedia

mitili
nicomedia, bugünkü izmit’in tarihi eski şehir merkezidir. bir zamanlar, iskenderun, iskenderiye, roma ve kudüs ile birlikte roma imparatorluğu’nun en önemli 5 şehrinden biridir.

trakia kralı lysimakhos’un astakos’u tahrip etmesiyle bugünkü kocaeli’nin de üzerinde bulunduğu yamaçlara nikomedia adında yeni bir şehir kurulur.

m.ö. 262 yılında şehri inşa ettiren büyük iskender’in anadolu’yu fethetmekle görevli kralı nikomedes, m.ö. 264’te bir yunan kolonisi olarak kurduğu nicomedia şehrine eşinin ismini vermiştir. giderek yükselen bitinya krallığı’nın merkezi nikomedia, büyük helenistik şehir olur. mö. 91-94 yıllarında romalılara bağışlanır. m.s. 284 yılında imparator dıokletıonus, nikomedıa’yı yeniden başkent yapar. onun zamanında nikomedia; roma, antakya, iskenderiye’den sonra dünyanın dördüncü büyük şehridir. roma imparatorluğu bölündükten sonra ise bizans yönetimine geçen nicomedia, 11. yy.’ın son çeyreğinde selçuklular tarafından zaptedilir. i. haçlı seferinde düşen nikomedia, bir süre latinlerin işgalinde kaldıktan sonra tekrar selçuklulara geçer. ardından, 1338’de osmanlı devleti’ne dahil olmuştur.

kocaeli üniversitesi bünyesinde açılan arkeoloji bölümü ile izmit’in bu pek bilinmeyen tarihi körfez’in karanlık sularından yavaş yavaş su yüzüne çıkmaktadır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol