iotape

mitili
antalya il sınırları alanya ilçesi yakınlarındaki antik kent.

iotape, alanya’nın 33 kilometre doğusunda ve akdeniz kıyısındadır. kentin adı m.s. 38-72 yılları arasında yaşamış kommagene kralı iv.antiochus’un karısı iotape’den gelmektedir.

roma imparatorları trajanus’tan valerian’a kadar antik çağda kent kendi adına sikke bastırmıştır. denize doğru uzanan yüksekçe bir burun, kentin akropolü konumundadır. sular, bu bölüme bir kale görüntüsü vermektedir. kentin yapıları büyük ölçüde tahrip olmuştur. akrapolün karaya bağlandığı vadide liman caddesi vardır. caddenin iki yanında üç basamaktan oluşan krepis bulunduğu ve bunların arasında yer yer heykeller olduğu kaidelerden anlaşılmaktadır. heykellerin yazıtları, kentin başarılı sporcularından ve hayırsever insanlarından söz etmektedir. akropolün doğusundaki koyda üç nefli, dikdörtgen planlı bir bazilika vardır. kentteki tek nefli küçük kilise kalıntısında ise hagios georgios stratelates’in betimlendiği fresko izleri görülmektedir.

kentin ayakta kalabilen en belirgin yapısı hamamdır. hamama ait kanalizasyon sistemi günümüze kadar korunmuştur. günümüzde antik kentin ortasından geçen şehirlerarası karayolunun güneyinde 8 metreye 12.5 metre boyutunda bir tapınak kalıntısı vardır. kentin doğu ve kuzey tepelerindeki nekropolde anıt mezarların yanı sıra tonoz örtülü küçük mezar yapıları da yer almaktadır.

iotape kentin kenti ören yerine ücretsiz girilir ve yaklaşık iki saatte gezilebilir. antik liman kalıntılarının bulunduğu küçük koy, denize girmek için ideal bir kumsala sahiptir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol