bağdat haydarhane camii

goetica
haydarhane camii bağdad’da reşid caddesi üzerinde bulunur.

1826-1827 yıllarında vali davud paşa tarafından yaptırılmıştır. 1893 ve 1903 tarihlerinde sultan ii. abdülhamid’in tamir ettirdiği caminin güney avlu duvarı ile batıdaki medresesi, 1965 yılında reşid caddesi’nin genişletilmesi sırasında yıkılmış, 1972’de bugünkü şekliyle düzenlenmiştir.

1965 yılına kadar harap da olsa, büyük bir avlunun içinde cami, medrese, türbe, aşevi ve yazlık mescidiyle bir külliye durumunda olan haydarhane manzumesi, bu tarihten sonra cami ile dar bir avludan ibaret kalmıştır.

yüksek duvarlarla çevrilen avluya, güneydoğudaki taçkapı, kuzeybatıdaki normal 2 kapıyla girilmektedir. kuzeybatı kapısı kahvehane ve dükkânlara, taçkapı ise caddeye açılmaktadır. dükkânlara bitişen batı duvarında, çiçekli kûfi harflerle yazılmış geniş çinili kitabe kuşağı bulunmaktadır.

avlunun güneybatı köşesinde, harime bitişen ve harim duvarına kadar yükseltilen taçkapı, sivri kemerli geniş bir eyvan şeklindedir. baştan sona, sıratlı tekniğiyle yapılmış iri bitki motifli çinilerle kaplanmıştır. ayrıca dış cephe, kademeli payeler, nişler ve kemerlerle teşkilâtlandırılmıştır. kemerlerin üstünde, batı duvarında olduğu gibi geniş bir kitabe kuşağı uzanmaktadır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol