hadrianapolis

mitili
hadrianapolis karabük’ün eskipazar ilçesinde bulunan henüz yer yüzüne çıkarılmamış bir antik kenttir. antik kent roma döneminde 4. yüzyılda kurulmuştur. ankara-karabük yolu üzerinde bulunan eskipazar merkezine 3 km uzaklıkta bulunan hacı ahmetler köyü’ndeki asfalt yol ile ulaşım sağlanmaktadır.

antik şehirde çok sayıda mermer sütun ve sütun başlıkları, kiliseler, surlar, su sarnıçları, kaya mezarları, roma hamamı, gözyaşı şişeleri, tüneller, erzak ve şarap mahsenleri vardır. kazı çalışmaları sırasında zemini mozaik hayvan, kuş gibi resimlerle süslenmiş bir kilise çıkartılmıştır.

döneminde oldukça gelişmiş bir şehir olduğu, sit alanı içinde bulunan mermer sütun ve sütun başlıklarından, heykellerden ve yapıların mimarı özelliklerinden anlaşılmaktadır. yeri bilinmeyen fakat tarih kitaplarında şehir adına paranın basılan bir darphane olduğundan bahsedilmektedir. sit alanı içinde çok sayıda sikke bulunmuştur. yağmur yağdığında yağmur ve sel sularının sikkeleri ortaya çıkardığı ve sit alanı içinden geçen çaya bu sikkelerin taşınarak yok olduğu bölge sekinleri tarafından ifade edilmektedir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol