arinna

mitili
hititlerde bir kent.

hitit güneş tanrıçasının en önemli kült merkezi arinna kentiydi. söz konusu güneş tanrıçasının adı tam olarak bilinmediği için, genellikle "arinna’nın güneş tanrıçası" olarak anılırdı.

arinna’nın tam olarak nerede olduğuna dair çeşitli varsayımlar vardır ancak arinna’nın bugünkü alacahöyük olduğu düşünülmektedir.

hattusili iii, urhi - teşup’u tahttan indirip kendisini kral ilan ettikten sonra, eşi tavananna puduhepa ile koruyucu tanrıçalarına şükranlarını ifade eden dualar yazdırmışlardır: "ey, arinna’nın güneş tanrıçası, hanımım, bütün ülkelerin kraliçesi, yer ve gök tanrıçası."

hititlerin tanrılar aleminde; kadın elemanı simgeleyen tanrıçalarına özel bir yer verildiği, arinna’nın güneş tanrıçasının ise devletin ve orduların koruyucusu olduğu, aynı zamanda ana tanrıça özelliğini de taşıdığı izlenmektedir.

independence
yeni bir comezimiz, ho$gelmi$ ama bu tur ba$tan savma tek kelimelik ve ozellikle "noktasiz" entryler ile onay almasi cok olasi gozukmuyor. cumle sonlarina muhakkak nokta koysun diyecegim ama entryleri zaten tek kelimelik. i$i zor bizimle.
orqn
nickini her okuduğumda içimde ayin yapma arzusu uyandıran bilgiçtir. tüm bunlardan bağımsız olarak hoş gelmiştir tabi ki.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol