sumbul efendi camii

goetica
kocamustafapaşa semtindeki sümbül efendi camii’nin esası 6 ve 7. yy.daki andreas manastırı’dır. basil i ve mikhail viii zamanlarındaki kilise 1489’da camiye çevrilmiştir.

üç avlu kapısı, iki giriş kapısı vardır. giriş kapıları camekanlı bölmedendir. bu kapılar son cemaat yerine açılır ve buradan iki kapıyla camiye girilir. kürsü, minber, müezzin mahfili ahşaptır. iki kapı arasındaki mermer kitabe avlunun ortasındaki şadırvana bakar. kocamustafa kapısından girişte sağ ve solda hazire ve sağda metruk ahşap ev bulunmaktadır.

kubbe 4 sütuna yaslanır, iki apsid, iki nartekslidir. sütun başlıkları yapraklı, monogramlıdır. minare ortadadır. sağda safiye sultan türbesi (babası koca mustafa paşa bursa’da gömülüdür), avluda 1493’de vefat eden sünbüliye şeyhi yusuf sünbül sinanüddin efendi’nin türbesi vardır. sümbül efendi türbesi ile şadırvan arasında korumaya alınmış 500 yıllık selvi ve yanında beyaz mermer sütundan tarihi çeşme bulunur.

kurumuş selvinin yanındaki mezarda hz. ali soyundan gelenler yatar. hazirede hattat osman medfundur. avluya girişte sağda vakıf,kur’an kursu, camiye girişte sağda hanımlar kur’an kursu ve cemaat yeri vardır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol