tutsi soykırımı

angelus
ruanda’da 1994 yılında yaklaşık yüz gün içinde 800.000 tutsi ve ılımlı hutu’nun, aşırı uç hutular (interahamwe) tarafından öldürülmesi olayıdır. katliam, tutsi destekli isyancı ruanda vatansever cephesi lideri paul kegame’ye bağlı güçlerce, hutu ağırlıklı hükümetin düşürülmesi ile son buldu. ardından yönetimden güç alan tutsilerin öç bahanesiyle saldırması sonucu yüzbinlerce hutu, komşu zaire’ye (kongo cumhuriyetine) sığındı.
aysemayse
ruanda’da üç ay içinde, bir milyondan fazla insanın akla hayale sığmayan yöntemlerle öldürüldüğü soykırım.sadece tutsiler değil onlara sempati duydukları düşünülen ya da yardım eden veya katliama katılmayı reddeden hutular da öldürülmüştür.bu insanlar atom bombası ya da diğer kimyasal herhangi bir silah ile “topyekün imha” edilmemişler, kendi vatadandaşları tarafından tek tek çeşitli işkencelerle,palalarla doğranarak öldürülmüşlerdir.ruandada olanlar aynı dili konuşan, aynı tanrıya inanan, aynı dinden olan, derilerinin rengi bile aynı olan bir halk, sömürgeciler tarafından birbirine nasıl düşürülürün ispatıdır.bu katliama birleşmiş milletler yine (bkz: srebrenitsa katliamı )müdahale edememiş binlerce insanın ölümünü izlemiştir.on adet belçikalı birleşmiş milletler askerinin ölümünden sonra diğer ülkeler de buradaki askerlerini çekmiş ve burada sadece 270 bm askeri kalmıştır , buradaki beyazlar hemen kedilerini köpeklerini dahi alıp ruandadan kaçırılmışlar ,ruanda kendi kaderine terkedilmiştir.izlediğim bi belgeselde gözlerime inanamadım bunun ne açıklaması olabilir diye, katliama karışan bir hutu ise şöyle cevap verdi merakıma ’’öldürün dediler öldürdük, pişmanım ’’ insanlar neyi, neden yaptıklarını bile bilmiyolardı.
greyfurt
çamur rengi bir suda yüzen cesetler kaldı hatıramda. 800 bin insan doğrandı orada.
youtube’da ki katliam görüntülerini, kendisine pala sallayan adama elini uzatan zavallının çaresizliğini sadece midesi değil, kalbide sağlam olanlar izlesin.

bize soykırım gak guku yapan yalama fransa, bütün çağrılara rağmen etkin olduğu bölgede katliama tepkisiz kalmıştır. ta ki, ülke dışındaki tutsi gerillaları katliamı haber alıp, harekete geçerek büyük alanları ele geçirene kadar. işte o zaman demokrasi havarisi fransa komandolarını yollayıp katliamı devam ettirecek bir güvenlik çemberi oluşturmuştur. katliam fransamızın korumasında devam etmiştir.

kaynak: bi yerlerde okudum. aramam lazım şimdi.

daha aşağısı için; (bkz: organ mafyası)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol