akita inu

passive
spitz familyasından gelen bir köpek cinsidir. oldukça güçlüdür. günümüzde köpek dövüşlerinde ve güvenlik için kullanılır. japonya’dan çıktığı düşünülmektedir. ortalama ömrü 10-12 yıldır.

http://www.windoweb.it/guida/mondo/foto_di_cani/akita_inu.jpg
pipisik
kökeni : japonya
karakteri : akita sakin fakat bazen başına buyruktur. ailesine karşı dikkatli ve sevecendir. akıllı, cesur ve gözüpektir. yavru iken zor eğitim alabileceği için bu konuda inatçı olunmalıdır. akita birinci sınıf bir koruma köpeğidir. japon anneler çocuklarını ve ailelerini rahatlıkla ona emanet etmektedirler. akita’lar arkadaşlık açısından son derece güvenilir olmalarına rağmen diğer köpek ve hayvanlara karşı tahammülsüzlerdir. bu yüzden başka hayvanların bulunduğu ortamlarda asla serbest bırakılmamalı ve tasmasız dolaştırılmamalıdırlar. diğer kedi-köpeğe ve çocuklara karşı çok dikkatli ve çekingendir. bununla beraber kendi ailesindeki çocuklara toleranslı, daima iyidir ve diğer çocukların aileye karışmasına oyun oynamasına izin vermek istemez. bu durumda şakalaşılırsa ısırabilir. çocuklar sevecenliği bu köpekle öğrenebilir. yemek konusunda bazen vahşileşebilmektedir. fakat yavru iken verilecek eğitimle bunun önüne geçilebilir. itaat eğitimi sırasında çabuk sıkılabilecekleri için bu konuda biraz ısrarcı olmak gereklidir. akita her zaman ailesi ile birlikte olmak ister. ilginç bir ses tonu olmasına rağmen pek fazla havlamaz.

genel özellikleri : akita, köpek ırklarında spitz tip dediğimiz en büyük japon köpek türüdür. ağırbaşlılığı, biçimli vucudu, güçlü ve kendine has görüntüsü ile diğer ırklardan bir bakışta ayrılır. güçlü kaslara, büyük bir başa ve kısa bir çeneye sahiptir. görüntü itibarıyla uzunluğu yüksekliğinden ve eninden biraz daha fazladır. derin ve geniş bir göğsü vardır. baş biçimli bir üçgen görüntüsü ile vucuttan ayrılır. duruşu kolayca seçilebilir ve alnının ortasında yüzlek olan bir çizgi vardır. küçük ve dik kulaklar boyunla bir uyum sağlamaktadır. gözler köşeli, küçük ve koyu kahverengidir. burun siyahtır. beyaz olanlarında kahverengi burun olabilmesine rağmen siyah tercih edilmektedir. dudaklar siyah, dil ise pembedir. kuyruğunu yukarıda ve kıvırarak taşır. kedi gibi perdeli ayaklara sahip ve onun kadar iyi yüzücüdür. kalın ve ince olmak üzere iki kat ve yoğun tüylere sahiptir. bu tüyler onu dış ortamdaki sıcak ve soğuktan aynı zamanda da ıslanmaktan korur. tüy renkleri beyaz, kırmızı, açık kahve tonları, benekli veya çizgilidir. renk geçişleri kesin çizgilerle ayrılmamıştır.
bakımı : kalın ve kısa tüylerini, tel bir fırça ile sık sık temizlemek gerekir. çok mecbur kalınmadıkça yıkanılmamalıdır. çünkü yıkamak üzerinde bulunan su geçirmez tabakaya zarar verir. yılda 2 kez yoğun olarak tüy değiştirirler.
yaşam ortamı : eğer yeterince egsersiz yaptırılabiliyorsa apartmanda yaşayabilir. evin içinde de aktif olabilmesine rağmen onun için en iyisi geniş arazili bir yuvadır.

karakter özellikleri

başka köpeklerle geçinme :
başka petlerle anlaşma :
yabancılara davranış :
itiat seviyesi :
eğitilebilirlik :
koruma özelliği :
egzersiz ihtiyacı :
boyut ve ağirlik :
kilo erkekde : 34 - 54 kg
kilo dişide : 34 - 50 kg
irk boyutu : dev
yükseklik erkekde : 66 - 71 cm
yükseklik dişide : 61 - 66 cm
oyunculuk : 3
irk özellikleri :
kişilik : dominant, bazen başına buyruk, akıllı, cesur.
yetenekleri : bekçi
yaşayabileceği iklim : soğuk iklim
en uygun yaşam alanı : bahçeli ev
taşıyabileceği hastalıklar : kalça çıkığı, koroner kalp hastalığı ( chd ), progresif retinal atrofi ( pra )
yaşama süresi : 10 - 12 yıl
tüy özellikleri :
tüy yapısı : çift katlı, yünlü, kaba yapılı, düz sayılacak hafif dalgalı, sık, su geçirmez.
tüy uzunluğu : kısa tüylü
tüy dökülmesi : çok tüy döker
fırçalama : haftada bir kaç kez fırçalamak gerekir
traş ve banyo : traş ve banyo ihtiyacı çok azdır.
alabileceği renkler : beyaz, kırmızı, açık kahve tonları.
diğerleri : :
irk grubu : iş köpeği
kökeni : japonya
bağlı olduğu klup : akc, ankc, ckc, fci (group 5), kc,(gb), ukc
diğer isimler : akita inu, japanese akita

kaynak: bursak9.com

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol