kan davası

independence
genelde kirsal kesimlerde ba$gosteren bir gelenek..bir ki$inin ailesinden birisi olduruldugu zaman, olduren ki$inin ailesinden birisinin oldurulmesi gerekliligine inanmak..ne yazik ki gunumuzde bile bu hala suregelen bir uygulama.ustelik avrupa birligi yollarindayken.
ankakusu
turk-mogol kulturunden cikmis bir durumdur.

turk ve mogollarda birinin kan akitilarak oldurulmesi onun ocunu alinmasini beraberinde getirmektedir.
bunun nedeni ise kan akitilarak olumun soysuz, serefsiz, namussuz bir olum sayildigindandir.

ornek olarak cengiz han, eski arkadasi camukayi kan akitmadan belini kirarak oldurmustur.
ve yine osmanli sehzadeleri kan akitilmadan bogularak oldurulmuslerdir.
cre
kadının öldürmediği, öldürülmediği saçmalık. kadını karıştırmak büyük onursuzluk kabul edilir
mebs
aslında yapılmaması lazım olan ancak maalesef günümüzde de uygulanmakda olan dinen de caiz olmayan ve büyük günahı olan bir yanlış uygulama.umarız bu uygulama son bulur ve de insanın yapmış olduğu suçu,hatayı kan dökerek halletmeyiz inşaallah.
aello
önce dokunmadan haberi yazıyorum. yorumunu sonra yapıcam.

mardin’in mazıdağı ilçesi’ne bağlı sultanşehmuz köyü kırkçeşme mezrası’nda bir nişan törenine, aynı köyden akraba oldukları öğrenilen kişiler tarafından yapılan silahlı saldırıda 41 kişi hayatını kaybetti, olay yerinde çok sayıda yaralı var. el bombaları ve uzun namlulu silahların kullanıldığı saldırıyı, nişan töreni düzenleyen ailenin, aralarında kan davası olan amca çocukları tarafından gerçekleştirildiği öğrenildi. maskeli 4 kişi tarafından gerçekleştirilen saldırıda köy imamının da öldürüldüğü bildirildi.



yazık değil mi gibi laflar etmeyeceğim artık. alıştık her gün bu ve benzeri haberler duymaya, söylediğimde bir şeyin değiştiğini görmedim hiçbirinde. insanlıktan çıktık bambaşka yerlere gidiyoruz. sorumlusu kim bunun? neden engel olunamıyor? gibi sorular da yöneltmeyeceğim çünkü cevabını da hepimiz biliyoruz. 41 kişi ne demek ya... 41 can, 41 tane boşu boşuna sona ermiş hayat. bir de kan davası bu, geçmişi de var. nasıl bir vahşettir bu benim aklım eremiyor. insan insanın kardeşidir ya! ama herkes birbirini katletme arzusuyla yanıp tutuşuyor. hepimizin kaşı yanı gözü yapısı aynı, düşman olmamalıyız. aynı gezegende yaşıyoruz, aynı biçimde geliyoruz bu içine sıçılmış dünyaya. vicdanı köreltilmiş insanların yarattığı katliamları izlemek istemiyorum artık. izledikçe anormal şeyleri normal görmeye başladım çünkü. bir insanın intihar etmesi, birinin birini öldürmesi, bir başka kötü şey... bunlar normal değil ama o kadar çok yaşanıyor ve medya tarafından yansıtılıyor ki, insan yadırgayamıyor artık. iğrençleşiyoruz...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol