doğal ayiklanma

mad
darwin’e göre doğada ve toplumda canlı türlerin arasındaki var olma savaşını en güçlülerin, çevreye en iyi uyabilenlerin kazandıklarını, güçsüzlerin, çevreye uyamayanların ise ortadan kalktıklarını savunan öğreti.
ederleziavela
21. yy da bazı guruhların gotu ıle guldugu ve hatta curutuldu diye atıfta bulundugu yasa.

gerci bıraz beyni olan ve konu hakkında az bucuk bılgı sahıbı ve on yargısız olan herkesin gulmek ıcın gotunu kullanan kitlelere got olmasa da yuz kullanarak kucuk bır tebessum gonderılebılır.

zira bu yasanın henuz tersı kanıtlanmamıstır.

darwin bu yasanın temel mantıgını su sozlerle ifade etmıstır.

" elbet gelişmemiş ırklar eninde sonunda gelişmiş ırkların egemenliği altına girecektir "

e simdi bıraz beyni olan gunumuz dunyasını etut etsin belkı soyleneni anlayabılır.gerci darwin bu ogretıyı tarıh oncesı yasayan, neanderthal ve homosapienslerın hayatta kalabılmek ıcın bırbırlerının soylarını tuketmeye calıstıgını kastetmıstır.keza bu durum dinozor ırkı ıcınde gecerlıdır.ama teorıyı gunumuze de uyarlayabılırız.

ikinci bir hususta, dogal ayıklanma yasasına gore, yanı darwin’e gore, varos insanlar ne kadar urerlerse uresinler tehlike arz etmemekteymıs zira bu yasaya gore faki gelısmemıs ve bakımsız her bireyın hayatta kalma sansı guclu bır bıreye oranla daha az seklındedır.

tabı darwin bu fikri ortaya o donemın sartlarını degerlendırerek atmıstır.ha simdi antibiyotık falan var, teknolojı var, bılım hayvanları klonlamaya basladı.

ama mantıklı dusundugumuzde, ne kadar teknolojı gelısmıs olsa dahı afrıka ulkelerınde sanırım bu yasa ıslerlıgını korumakta ve darwin’i haklı cıkarmaktadır.

emperyalızm den bahsetmiyorum bile.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol