kemal kurdaş

esrakesh
maliye eski bakanı, odtü eski rektörü, yazar. 1956’da imf’de çalışmaya başlayan kurdaş, türkiye’deki ekonomik durumu düzeltmek amacıyla 1960’da maliye bakanı olarak ülkeye geri döndü ve 1961 anayasasını hazırlayan kurucu mecliste görev yaptı. 1961’de ise 8 yıl sürecek olan odtü rektörlüğü görevine atandı. görevi süresince, odtü’nün gelişimine büyük katkıları oldu. ayrıca, 1968-1969 yılları arasında odtü’de meydana gelen birçok eyleme odtü rektörü olarak tanık oldu. 6 ocak 1969’da üniversiteyi ziyarete gelen amerika birleşik devletleri büyükelçisi robert komer’in odtü’de arabasının yakılmasıyla dönemin içişleri bakanı ile sert tartışmalarla karşılaştı. odtü’deki bazı öğrenci eylemleri nedeniyle istenmeyen adam ilan edildi ve 1969’da bu görevden ayrıldı.

odtü’nün 50. yılı dolayısıyla hazırlanan sunularda kendisinden şöyle bahsedilmektedir.

" kurdaş’ın sekiz yıl önce türkiye büyük millet meclisi bahçesindeki barakalarda başlayan üniversite yaratma çabası ve 1994 yılında ağa han mimarlık ödülüyle taçlandırılan ağaçlandırma çalışmaları, üniversite gençliğinin rüyalarını süsleyen türkiye’nin ilk kampus üniversitesi olmasının ötesinde, türkiye’nin ekonomik, teknolojik ve sosyal kalkınma savaşının öncülerinin yaratıcıların kaynağı olmuştur."

ayrıca, odtü kültür ve kongre merkezi’nde, kendi adını taşıyan, resmi davet, konser, ya da resmi törenlerde kullanılan bir salon vardır.

kaynak: vikipedi
esrakesh
rektörlükten bir kaç saat önce yapılan açıklamaya göre bugun vefat etmiş, cenazesi 22 nisan 2011 cuma gunu istanbul’da duzenlenecek torenle topraga verilecek ve odtü de de tören yapılacakmış.

başımız sağolsun.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol