belgariad

shevek
david eddings!a ait zevk almak, mutlu olmak amaçlı "haydi nasıl olsa iyiler kazanacak sonunda sevineceğim buacılara katlanabilirim" cümlesiyle beraber okunan 5 kitaptan oluşan bir seri. ejderha tanrı torak’a karşı büyücü belgarath, kızı polgara ve garion’un (esas oğlan, kitabın tanımıyla "ışığın çocuğu") verdiği amansız mücadele. okunulan en akıcı fantazi eseridir. kitap karakterlerin tanımını, analizini çok iyi yaptığı gibi yerlerin, şehirlerin, sarayların, kalelerin şeklinden şemalinden bile bahsetmez. belki bu nedenle yüzüklerin efendisi gibi her detayı anlatan bir kitabın ardından akar gider. size tavsiyem bu kitabı insanların yanında okumamanızdır, ciddi ciddi kitabınıza eğilmiş okurken bir anda kahkaha krizlerine girebilir (çünkü gerçekten ince ve hoş esprilerle süslü kitap), insanların size bakmasına yol açabilirsiniz. bir de beş kitaplık bir devam serisi vardır, malloryon. metis yayınlarının gayet güzel çevirmiş olduğu bu eseri sanırım herkes de okuyabilir. eğlencelidir, sıkmaz ve mutlu eder. karamsarlığın yenilmesi amacı ve motivasyon aracı olarak kullanılır. benim favorim "ipek" adlı sinsi karakterimizdi. gerçekten kitap karakterler üzerine analizi çok iyi yapmıştır. aslında eser diyaloglardan ibarettir desem yalan olmaz. ha bir de karakterlerimiz tanrılarla çatışıp, yine tanrılarla arkadaşlık yaptığı için ilginçtir olay aslında. metis yayınlarının tek kusuru kitapların kapaklarındaki tasarımdır. birilerine önerdiğinizde insanlar size üç yaşındaki bir çocuğa bakarmış gibi bakarlar, o rezil kapakları yüzünden kitapların...

not:yazarımız kitaplarını karısıyla beraber yazmıştır. kadın kahramanlar öyle böyle değildir ve nedense hep hükmedenler onlardır, erkeklerden üstündürler ve genelde erkekleri yönetme güdüleri vardır. yönetirler de. ve esere göre kadınlar erkeklerin zayıf yönlerini tamamlar.

not2: karakterler gerçekten güçlü çizilmiştir, kişilikleri neredeyse onları gerçek yapar, hatta gerçektirler... kitabı okuyup sonrasında rüyalarınıza onları davet edersiniz. bu yolla onlarla arkadaş olabilir, bu arkadaşlarla konuşabilir, tartışabilir ve birlikte cenk edebilirsiniz.

(bkz: garion)
(bkz: belgarath)
(bkz: polgara)
(bkz: ipek)
(bkz: beldin)
(bkz: aldur)
(bkz: torak)
(bkz: ul)
(bkz: ce nedra)
(bkz: barak)
(bkz: hettar)
...

ve unutmadan (bkz: david eddings)
shevek
"bir gün, tanrı aldur bir çocuk kalbi büyüklüğünde, küre şeklinde bir taş aldı ve yaşayan bir ruh haline getirene kadar elinde evirip çevirdi. insanların aldur taşı dedikleri bu canlı mücevherin gücü çok büyüktü ve aldur onunla mucizeler yarattı."

aldur’un kardeşi tanrı torak, binyıllar boyunca taş’ı eline geçirmek için yapmadığını bırakmadı. onu engellemek için çalışan iki kişi, aldur’un müridi büyücü belgarath ve kızı büyücü polgara idi. belgariad, torak’ın aldur taşı’nı ele geçirip dünyaya hâkim olmak için verdiği son mücadelenin hikâyesidir.

fantazi bir yolculuktur: frodo ile birlikte orta dünya’da, ged ile birlikte yerdeniz adaları’nda... metis edebiyat’ta fantazi devam ediyor. önce le guin, sonra tolkien, derken eddings. beş kitaplık, toplam 1480 sayfalık bir serüven. üstelik serüvene doymayanlar için eddings’den yeni bir beşleme daha var, malloryon ile devam ediyoruz.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol