kan şekerinin düşmesi

independence
tıpta "hipoglisemi" olarak adlandırılan kan şekerinin düşmesi, çeşitli düzeylerde bilinç bozukluklarına, hatta bilinç yitimine yol açabilir. ama daha çok şeker hastalarında görülen bu durum, bütünüyle denetim altına alınabilir. aldığımız besinlerdeki karbonhidrat, bedende, bize enerji veren "yakıt" olan glikoza (şeker) dönüşür, fazlası da karaciğerde glikojen olarak depolanır. bu süreç hormonlar tarafından kontrol edilir. pankreastan salgılanan insülin, glikojen oluşumunu hızlandırır ve aşırı miktarda glikoz oluşmasını önler. glükagon ve böbreküstü bezi hormonları glikoz düzeyini yükseltir. kan şekerinin düşmesi, kandaki glikoz düzeyinin normalin altına düşmesidir.

nedenleri
şeker hastalarında (insülin yetersizliği nedeniyle kanlarında yüksek miktarda şeker bulunanlar) kan şekerinin düşmesine sık rastlanılır. fazla insülin alma ya da düzensiz yemek yüzünden şeker ve insülin alımındaki dengeyi koruyamama sonucu kan şeker düzeyleri düşebilmektedir. ender görülen bir hastalık olan addison hastalığında da böbreküstü bezlerinin yeterli kortizol salgılayamayışı nedeniyle kan şekeri düşebilir. hipofiz bezinin az çalışması, kan şekerini düşüren bir başka durumdur.

çocuklarda enzim eksikliği (enzimler bedendeki katalizörlerdir) ile früktoza ve galaktoza (süt, bal ve meyvede bulunan şeker) karşı duyarlılık durumlarında da kan şekeri düşer. bazen de insülin salgılayan hücrelerin bulunduğu pankreastaki tümörler insülin salgısını artırır. son olarak boş mideye içki içmek kan şekerinde düşmeye neden olabilir.

belirtiler
beynin çalışması kandaki glikoza bağlı olduğundan, kan şekeri düşmesi beyni de etkiler. genel bir fenalık, sıkıntı ve panik duygusu oluşur. konuşma güçleşebilir, davranışlar mantıksız ve garip hale gelebilir. yürüme bozulur; terleme ve çarpıntı görülür. kan şekeri düzeyi yeniden artmazsa, hasta sonunda bilincini yitirir. bu daha çok şeker hastalarında görülen bir durumdur.

tedavi
şeker hastaları, söz konusu belirtiler görüldüğünde, hemen ağızdan şeker almalıdırlar. belirtilerin farkına varmayı öğrenmeleri ve beslenmelerini insülin alımlarına göre düzenlemeleri gerekir.
enharista
kan verilir, kan şekerini ölçmek için aç karnına 50 gr glikoz bir limon bir şişe su gereklidir, hepsi hekim kontrolünde karıştırılır ve içilir, bir saat sonra tekrar kan verilir, veriler karşılaştırılır.

eger düşük ise 2 saatte bir (normali) bir bisküvi, meyva yemeli dengede tutulmalıdır. sürekli devam eder ise ilerleyen yaşlarda şeker hastası olma ihtimali yüksektir sabah kahvaltı yapılmalıdır.
imphotep
müptelalar gibi olunan,insanın elini ayağını titreten durumdur..bi küp şeker meyve veya tatlı bişey hemen geçmesine yardımcı olur
elma sekeriiii
kendinizi aciz hissetmenize neden olan boktan bir durumdur.


sabah kalkıp erkenden okula yeti$mek istersiniz, geçi$tirerek kahvaltınızı yaparsınız. ko$tur ko$tur gidersiniz otobüs duragına.


aradan 15 dakika gecer doguk ter dökmeye ba$larsınız. lan noooluyoruz demeye kalmadan ba$ dönmeye ba$lar, kendinizi tutamazsınız. hemen agıza bir $eker alınıp emilmelidir. hemen kana karı$an $eker dü$üklügü giderir siz de salakla$tıgınız durumdan kurtulana dek akla karayı secersiniz.


allah vermesin cidden igrenc bi$e.

ne oruc tutabilirsiniz ne de ögün atlayabilirsiniz...
civeng
bu konu hakkında bildiğim tek şey, şekerli çayın bir işe yaramadığı. şekeri ya sade ya da suyla tüketmek gerekiyormuş.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol