karaciğer iltihabı, yani hepatit, ciddi bir hastalıktır ama hastaların durumları çeşitli testlerle yakından izlenebilir ve çoğu, doktor önerilerine uyma koşuluyla tam anlamıyla iyileşir. karaciğer iltihabı ya da hepatit (aslında belirti adı olmasına karşılık, halk arasında sarılık da denir) oldukça bulaşıcı olan bir virüs hastalığıdır. virüs kan, dışkı ve tükürükle yayılır. her yaştaki insanı etkileyen bir hastalık olmasına karşılık, gençlerde ve virüs bulaşmış maddelerle uğraşmayı gerektiren mesleklerde çalışanlar arasında daha sık görülür.
nedenleri
hastalığa eden olan başka iki virüs vardır. hepatit a (eskiden bulaşıcı hepatit ya da sarılık denirdi) ve hepatit b virüsüyle oluşan hepatite "serum hepatiti" de denir. hepatit a genellikle su ve besinlerle bulaşır, ama kanla geçtiği de olur. hastalık, ylanızca kuluçka dönemi sırasında bulaşıcıdır, taşıyıcılar hastalığı bulaştırmazlar. kalabalık ve sağlık kurallarına uygun olmayan yerlerde zaman zaman salgınlar görülür. temizlik koşulları yetersizse, okullarda ve başka kurumlarda da salgınlar olabilir.
hepatit bnin uzun bir kuluçka dönemi vardır. hepatit a ile aynı yollardan bulaşabilmesine karşılık, daha çok kanla geçer. hastanelerde alınan sıkı önlemlere karşın kan ve plazma aktarımı sonucunda ve derilatına yapılan iğnelerle bulaşır. mikroplu dövme iğneleriyle ve tıraş bıçaklarıyla bulaşmalar da bilinmektedir. eroin bağımlılarının yüzde 40ı b virüsü taşıyıcısıdır.
virüs, plasentadan anne karnındaki dölüte de geçebilir. erkek eşcinsellerin çoğunun taşıyıcı olduğu anlaşıldığından hepatit b virüsünün cinsel ilişkiyle de bulaştığı sanılmaktadır. hastalığa yakalanma tehlikesine özellikle açık olan bir grup da hastane personelidir. özellikle ameliyathanelerde ve böbrek diyaliz biriminde çalışanlar risk altındadır ama virüs, dişçiler için de sorun yaratır.
belirtiler
a ya da b virüsüyle olan hastalıkların çoğu hafif, hatta bazen farkına varılmadan geçer. ancak iki virüs de kanda, kan tahlilleriyle anlaşılan kimyasal "kanıtlar" bırakırlar. hastalık safra akışını önleyecek kadar şiddetliyse, sarılık ortaya çıkar, yani eri ve gözakı sararır. sarılığın nedeni, karaciğer tarafından yapılan safra boyasının bağırsakla atılacağına kan dolaşımına karışmasıdır.
hepatit aya bağlı karaciğer iltihabında sarılık oldukça çabuk ortaya çıkar ama neden hepatit b ise daha yavaş oluşur. çoğunlukla hastalar, önce kendilerini kötü hissederler; halsizlik, bulantı ve sigaraya isteksizlik görülür. karnan üst kısmının sağ yanında ağrı olur. eklemlerde romatizma benzeri ağrı ve döküntü olabilir. sarılığın en belirgin olduğu dönemde hastalar sık sık kusarlar ve kendilerini çok halsiz hissederler. sarılık genellikle 15 günden fazla sürmez, iyileşme ise yaklaşık altı hafta içinde olur.
bazı durumlarda hastalık geçmez ve kronik karaciğer iltihabına dönüşüp sirozla (karaciğer hücreleri tahrip olur ve yerlerini bağ dokusu alarak karaciğeri yavaş yavaş etkisiz hale getirir) sonuçlanabilir. tipik belirtileri bulunduğunda karaciğer iltihabı tanısı zor değildir ama çeşitli kan tahlilleriyle tanının kesinleştirilmesi gerekir.
tanı için yapılan tahlillerden biri, kanın pıhtılaşma süresinin ölçülmesidir. kanın pıhtılaşması için gerekli olan k vitamini karaciğerde yapılır ve ciddi karaciğer hastalığı olan insanların kanı gerektiği gibi pıhtılaşmaz. tanıda kuşkuya düşülürse, karaciğer biyopsisi yapılır. karaciğerden lokal anestezi altında küçük bir parça alınıp incelenir.
hastalığa neden olan virüsün a mı, yoksa b virüsü mü olduğundan kanıtlanması daha zordur. üstelik son zamanlarda ne a ne de b tipi virüse bağlı olan bir karaciğer iltihabı daha ortaya çıkarılmış ve "c virüsü" adı verilmiştir.
tedavi
sirozun en sık rastlanan nedeni son yıllarda alkolizme bağlı karaciğer hastalıklarındaki artıştan önce virüsle oluşan karaciğer iltihabıydı. kanında virüs taşıyan hastalar enfeksiyon kaynağı olurlar ve herhangi bir nedenle hastaneye yattıklarında çeşitli sorunlara yol açarlar. ama karaciğer iltihabı geçirenlerin hepsi taşıyıcı değildir; henüz bilinmeyen nedenlerden ötürü bazı hastalar tam olarak iyileşirler.
genel durumu kötü olanlar, anne adayları, şeker hastaları ve yaşlılar dışında, karaciğer iltihabı geçirenlerin hastaneye yatması gerekmez. karaciğer iltihabı sırasında ve iyileşirken, karaciğer hücreleri her tür ilaca duyarlıdır ve bu sırada ilaç kullanmaktan kaçınmak gerekir. evde ya da hastanede tedavi sırasında, bulaşma olasılığını azaltmak için ayrı yemek kapları kullanılmalı ve kişisel temizliğe daha fazla özen gösterilmelidir. mutlak yatak istirahatinin önemi tartışmalıdır. bazı doktorlar, hastanın, sarılık olduğu süre boyunca dinlenmesiyle, sonradan ortaya çıkabilecek kötü sonuçların (siroz ve kronik karaciğer iltihabı gibi) önüne geçilebileceği kanısındadırlar.
besin konusunda kesin bir kısıtlama yoktur ama hastanın düzenli beslenmesine dikkat edilmelidir. ancak besinlerin iştah açıcı olmasına çalışılmalı ve alkol kesinlikle bırakılmalıdır. hastalığa yakalanma tehlikesiyle karşı karşıya olanlara ve salgın durumunda, korunmak için gammaglobülin iğneleri yaptırılabilir. bu iğneler özellikle hepatit aya karşı etkilidir; hepatit b için aynı derecede koruyucu değildir. karaciğer iltihaplarının çoğu hafif geçer, evde bakılabilir ve tümüyle iyileşir. karaciğer iltihabı yineleyebilir ama aynı virüs nedeniyle yinelemesine az rastlanılır. taşıyıcı olanlar içinse hastalığın bir süre sonra ortaya çıkması olasıdır. karaciğer iltihabı geçirenler için en önemlisi, alkolü bırakmaktır.
karacıger iltihabi
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?