ben burtt

angelus
ben burtt (12 temmuz 1948’de doğmuştur.) star wars filmlerinin ve skywalker sound’un çalıştığı diğer lucasfilm ltd. filmlerinin ses dizayncısıdır. en ünlü ürünleri ışınkılıcının ve “jedi’nin dönüşü”nde görülen süratçilerin sesleridir. star wars’ta duyulan birçok lisanı yaratmıştır ve galactic phrase book and travel guide’ı yazmıştır.

burtt çalıştığı her filme “wilhelm çığlığı” diye bilinen bir sesi eklediği çoğu kişi tarafından bilinir. charge at feather river adlı filmde “wilhelm” adlı bir karakterden alınan bu ses star wars’ta ölüm yıldızı’ndaki yarıklardan birine düşen bir fırtına askerinde veya “kutsal hazine avcıları”’nda arabadan düşen bir nazi askerinde duyulabilir.

bunlara ek olarak burtt iki star wars filminde oynamıştır. “jedi’nin dönüşü”’nde balkondan atılmadan önce han solo’ya “dur!” diye bağıran imparatorluk subayı albay dyer olarak ve “gizli tehlike”’de amidala palpatine’i filmin sonunda tebrik ederken arkada görülen ebenn q3 baobab olarak görülmüştür. ayrıca “sith’in intikamı”nda lushros dofine’in sesini oluşturmuştur.

bunlara ek olarak ben burtt, star wars:droids animasyonunun yazımında da yer almıştır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol