qu rahn

angelus
üstad yoda’nın eğitimi altında olan bir öğrenciydi, aynı anda katarna klanının da üyesiydi. rahn oldukça sadık ve öğretilere inanan biriydi.

rahn klon savaşlarında cumhuriyet’e general olarak hizmet etti. emir 66 ‘ dan kurtulmayı başardı ve saklandı. imparatorluğun ilanı ile rhan , imparatorluk holovizyonundan yayınlanan ve kai justiss, ydra kilwallen, maw, ranik solusar ve halagad ventoruda içeren kaçak jediların, listesini gördü. rhan bu gruba katıldı ama grup ventor’un ihanetine uğradı. sith lordu darth vader, rahn dışındaki jediları buldu ve öldürdü.

rhan, jerec,ventor ve anakin skywalker gibi jediların karanlık tarafa düşmesiyle büyük bir ikileme ve ümitsizliğe düştü. rahn dagobah’a yoda’yı görmek için gizli ve tehlikeli bir yolculuk yaptı, amacı düştüğü ümitsizlikten yoda’nın bilgeliği sayesinde kurtulmaktı. yoda esrarengiz bir gezegenden jedi ruhlarının bulunduğu bir vadiden bahseder ona. yoda rahn’ı jedi üstadlığına yükseltip, kendisi için yaptığı altın bir ışın kılıcını ona verir ve vadiyi bulması ister. rhan gitmeden önce öldükten sonra yaşamanın sırrını yoda’dan öğrenir.

yavin savaşı zamanında rahn, ventor hakkında bir rapor ele geçirir. pek çok jediın ölümünden sorumlu olan ventor ölümünün son anında asilerce bulunmuş ve yaptıklarından dolayı af dilemiştir. rahn bunları dedikodu olarak değerlendirip yoda’yla buluşmasında, onun söyledikleri aklına gelir “yürümeye başladınmı karanlık yolda, sonsuza kadar senin olur kaderin.”

rahn, jedi düzeni’ne ihanet eden ,jerec, skywalker ve ventor gibilerinin kaderinin bağlandığını ve asla kurtulmayacağını düşünüyordur.

yıllar geçtikçe rhan’ın aramaları başarısız olur ve umutsuzluğa kapılır tam bu sırada gördüğü bir vizyon onu umutlandırır. vizyonda sulon’da yaşayan basit bir çiftçinin, morgan katarn, koordinatlarla beraber jedi vadisinin gezegenin neresinde olduğunu da bildiğini anlar. katarn ve rahn buluştuklarında , katarn ona ruusan’ın yerlisi olan zıplayıcıların eski kehanetini de söyler “şövalye gelecek ve savaşı bitirip esirleri serbest bırakacak.”

aynı vizyonda rahn vadiye ulaşmadan yakalanacağını da görmüştür. rahn kendi ışın kılıcını morgan’a bırakır ve ona oğlu kyle katarn için vadinin yerini ve ışın kılıcını saklamasını söyler. rahn, kyle’daki güç potansiyelini hisseder.

kaderinde ne olursa olsun rahn jerec’le karşılaşmak için kendini hazırlar. jerec’in karanlık jedilarınca yakalanır ve vengeance’ye transfer edilir. bu işlem sırasında yoda’nın verdiği ışın kılıcını kaybeder. rahn, kendisini öngörü ile gördüğünden, ölüme bırakmak ister, fakat jerec onun bu asil teşebbüsünü engelleri ve güç ile jedi vadisi ile ilgili istediği bilgiyi zihninden alır.

rahn aklının kendine ihanet etmesi ile yıkılır. yoda’nın ışın kılıcını kaybettiği gibi morgan katarn’a da ihanet etmiştir. karanlık dakikalarda sadık jedi üstadı, karanlık jedi yun’un ışın kılıcını güç yardımıyla çeker ve umutsuzca saldırıya geçer.

rahn, jerec’in yardımcılarıyla umutsuz bir savaşa girer ,maw’ı ikiye böldükten sonra jerec tarafından yıkıcı bir güç dalgası ile durdurulur. jerec öldürmek için ilerlerken ,yoda’nın sesi rahn’ın kafasında yankılanır ve bir gün anlayacağını söyler.

bu anda, jerec öldürücü darbeyi indirerek çaresiz jedi üstadının kellesini uçurur. fakat son anlarında rahn, anakin skywalker ve halagad ventor’un ruhlarını görerek, yoda’nın ona anlatmak istediği şeyi anlar. "kimse kurtarılamaz değildir."

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol