talon karrde

angelus
teoride kaçakçı liderleri imparatorluğun kötülüğü ile asi ittifakı’nın idealizmi arasında, bulanık gri bir bölgede yer alıyorlardı. fakat gerçekte hiç biri tamamen tarafsız değildi. jabba the hutt palpatine kadar kötü ve zalimken, talon karrde açıkça iyilerin tarafındaydı.

karrde kariyerine, rekabeti bol kaçakçılık endüstrisinde hutt klanlarının baş rakiplerinden biri olan jorj car’das’ın organizasyonuna girerek başladı. ticareti kısıtlayan imparatorluk’ta kaçakçılar için iş olanakları tehlikeli fakat oldukça genişti. karrde car’das’ın filosundaki çeşitli şileplerde çalışarak bir hayli tecrübe kazandı.

yavin savaşı’ndan 6 yıl önce karrde bu gemilerden birindeyken, geminin kaptanı hoffner aniden peşlerine takılan iki impararorluk carrack-sınıfı kruvazöründen kaçabilmek için körlemesine bir hiperuzay sıçrayışı yaptı. şilep hiperzaydan çıktığında, yıllar önce ortadan kaybolmuş olan ve bir daha kimsenin haber alamadığı 200 dreadnaught-sınıfı ağır kruvazörden oluşan katana filosu’nun ortasında buldu kendisini. gemideki karmaşa yüzünden bunu sadece karrde ve hoffner farkettiler, ve her iki adam da birbirinden habersiz olarak bu bilgiyi akıllarına not ettiler. ileride işe yarayabilirdi.

yavin savaşı’ndan kısa bir süre önce jorj car’das aniden ortalıktan kayboldu. kimse bilmiyordu ama dagobah’ta yoda’yla hayatını değiştiren bir karşılaşma yaşamıştı. karrde car’das’ın organizasyonunun liderliğini üstlendi ve jabba öldükten sonra da yüzlerce yeni markete yayılıp yeni temaslar kurarak grubunu dış halka’daki en etkili kaçakçılık örgütü haline getirdi.

bacta savaşı sırasında karrde ysanne isard’ın yenilgiye uğratılması için booster terrik’in silah ve malzeme tedarik etmesine yardımcı oldu. endor savaşı’ndan dört yıl sonra karrde quelev tapper’ın kaçakçı grubunu imparatorluk tarafından yok edilmekten kurtardı ve grubu kendi organizasyonuna kattı. tapper karrde’nin başyardımcısı olmayı kabul etti. karrde ve tapper kaal’da bir zamanlar bir imparator’un el’ine ait olan batmış bir hazine gemisinin kontrolü için yeni cumhuriyet ajanlarıyla mücadele ettiler.

endor’dan yaklaşık dört buçuk yıl sonra karrde ile tapper, yerli bir krish tarafından yürütülen bir safari operasyonunu gözden geçirmek için varonat’a geldiler. fakat işler ters gitti ve tapper öldürüldü. orada çalışan celina marniss adlı genç bir hiper-sürücü teknisyeni karrde’nin hayatını kurtardı. gezegenden birlikte ayrılırlarken celina ona gerçek adını söyledi-mara jade. mara karrde’nin teklifini kabul ederek organizasyona katıldı ve tapper’ın yerini aldı.

karrde ve yakın çalışanları merkez karargahlarını myrkr’da bir ormanın derinliklerinde kurdular. thrawn’ın yeni cumhuriyet’e karşı seferini başlattığı günlerde karrde, mara’nın önsezileri sayesinde luke skywalker’ın uzayda hasarlı ve sakat kalmış durumdaki x-wing’ini buldu. ödül karşılığı skywalker’ı thrawn’a vermeyi düşündü fakat sonunda onun büyük amiral’in güçlerinden kaçmasına yardımcı oldu. bu yüzden thrawn’ın düşmanlığını kazandı ve myrkr’daki üssünü terketmek zorunda kaldı.

thrawn karrde’yi yakaladı, fakat mara ve borcunu ödemek isteyen luke onu yıldız destroyeri chimaera’dan kurtardılar. karrde de uzun süredir saklı tuttuğu katana filosu’nun koordinatlarını cumhuriyet’e verdi. daha sonra da çeşitli kaçakçı gruplarını thrawn’a karşı savaşmaya ikna etti ve bunlar imparatorluğun bilbringi’de ağır bir yenilgi almasında büyük rol oynadılar.

kaçakçıların bibringi’deki işbirlikleri, ismen karrde tarafından yönetilen bir koalisyon olan kaçakçılar ittifakı’nın kurulmasını sağladı. bundan faydalanarak karrde emekliye ayrıldığını açıkladı, fakat bu aslında rakiplerini yanıltmak için ortaya atılan bir hileden başka birşey değildi.

karrde uzun süredir car’das’ın yıllar önceki esrarengiz kayboluşunu merak ediyordu ve mara ile lando calrissisan’ı ona ne olduğunu bulmaları için bir sefere çıkardı. yıllarca süren aralıklı araştırmadan sonra car’das’ın exocron’a yerleşmiş olduğunu öğrendiler.

karrde, endor’dan 13 yıl sonraki almania krizi sırasında han solo’ya kueller’ı durdurmak için ysalamiri bulmasında yardımcı oldu. yine bu dönemde mara’ya kendi işini açarak onu organizasyon içinde daha çok liderlik tecrübesi kazanmaya hazırladı.

endor’dan on beş yıl sonra karrde, yeni cumhuriyet içinde iç savaş çıkmasını önleyebilecek caamas dökümanı’nı elde edebilmek için bizzat jorj car’das’a gitmeye karar verdi. bir mystril gölge muhafızı olan shada d’ukal’le birlikte exocron’a gitti. car’das’ın kendisini organizasyonuna el koymakla suçlamasından çekiniyordu, ama car’das onu sıcak bir şekilde karşıladı ve başarılarından dolayı da onu övdü. karrde ondan caamas dökümanı’nı bulamadı, fakat büyük amiral thrawn olduğunu iddia eden sahtekarın açığa çıkartılmasını sağlayan bilgiler elde etti.

thrawn’ın eli olayından sonra mara jade luke skywalker’la evlendi. karrde de düğüne katılanlardan biriydi ve mara’yı artık jedi’lara kaptırdığını biliyordu. neyse ki şimdi yeni ve güvenilir bir yardımcısı vardı-shada d’ukal. ayrıca yeni bir görevi de vardı. imparatorluk ve cumhuriyet arasında barış yapılmıştı ve karrde de her iki tarafa da yardım edecek ortak bir bilgi toplama hizmeti kurdu.

bu yeni organizasyon en testini yuuzhan vong istilası başladıktan sonra yaşadı. düşman aynı anda birden fazla stratejik hedefi tehdit edince karrde vong’larla işbirliği yapan hutt’ların corellia, bothawui ve tynna’ya spice teslimatını durdurduklarını keşfetti. fakat vong’lar hiç beklenmedik bir şekilde fondor’u vurunca bu bilginin bilerek yerleştirilmiş sahte istihbarat olduğu ortaya çıktı.

sonuç olarak yeni cumhuriyet karrde’ye olan güvenini bir ölçüde kaybetti. fakat bir yıl sonra karrde hem kendi hem de adamlarının hayatlarını tehlikeye atarak yavin iv’te kapana kısılmış olan genç jedi öğrencilerini kurtararak dostlarını yalnız bırakamayacağını gösterdi.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol