vergere

angelus
bir jedi’ın hayatı çoğu zaman, kendini bu felsefeye adayanların bile azimlerini test edecek türden muammalar ve anlaşılmaz bilmecelerle doludur. vergere de bu bilmecelerden biriydi, üstelik en esrarengizlerinden.

tüylü ve kuşumsu fosh ırkının bir üyesi olan vergere, galaktik cumhuriyet’in çöküş yıllarında jedi ustası thracia cho leem’in öğrencisiydi. naboo savaşı’ndan iki yıl sonra, dış halka gezegenlerinden biri olan zonama sekot’a gönderildi. görevi, bu gezegende üretildiği bilinen hızlı ve esrarengiz sekot gemilerinin kaynağını keşfetmekti. ancak jedi konseyi, kendisinden bir yıl boyunca hiçbir haber alamadı. thracia cho leem öğrencisinin hayatından endişe ediyordu ve jedi konseyi’nden vergere’yi bulması için yeni bir ekip yollamalarını istedi. gönderilen bu yeni ekip obi-wan kenobi ve öğrencisi anakin skywalker’dan başkası değildi. obi-wan ve anakin, zonama sekot’taki görevleri sırasında vergere’ye ne olduğunu öğrendiler. buna göre, vergere gezegene ulaştıktan bir süre sonra zonama sekot, "uzak yabancılar" diye tabir edilen bir grubun saldırısına uğramıştı. sekot’u korumak isteyen genç jedi, kendini tehlikeye atmış ve gezegenin güvenliği karşılığında kendini yabancılara teslim etmişti. arkasında, onu aramak amacıyla gezegene gelebilecek herhangi bir jedi’ın bulması için bir mesaj bırakmıştı. anakin skywalker tarafından keşfedilen bu mesajda vergere, jedi düzenini gerçek adlarının yuuzhan vong olduğu sonradan anlaşılacak bu yabancılara karşı uyarıyordu.

yuuzhan vong’ların eline geçtikten sonra vergere, kendini güç’e kapamayı öğrendi ve yuuzhan vong rahibelerinden falung’un sadık bir hizmetkarı gibi davranmaya başladı. bu süre zarfında bu yabancı ırk hakkında olabildiğince çok şey öğrendi, karşılığında ise neredeyse hiç bilgi vermedi. biliyordu ki, eski cumhuriyet’in yetersiz askeri gücü asla yuuzhan vong’lara rakip olamazdı. yaklaşık 50 yıl sonra, yuuzhan vong işgali sırasında, bilinen galaksiye geri döndü vergere. bu sefer bir başka rahibe elan’ın hizmetkarı olarak. her ne kadar elan’a ve yuuzhan vong’lara sadık gibi görünse de, asıl amacı "evine" geri dönmekti. elan’ın jedi’ları yok etme planı geri teptiğinde, vergere kendini kurtarmayı başardı, ancak kaçmadan önce han solo’ya bir "hediye" bıraktı: gözyaşlarının bir numunesi. bu gözyaşları, mara jade skywalker’ın yakalandığı ölümcül hastalığı yenmesine yardımcı olacaktı.

vergere, yuuzhan vong’ların yanına döndü ve elindeki bilgilerle savaşdirektörü tsavong lah’ın güvenini kazanarak onun danışmanı oldu, tabii o sıralarda aynı görevi yapmakta olan nom anor’un da rakibi. tsavong lah bu iki danışmanını ortak bir görevle myrkyr gezegenine yolladı. bu görev, ikiz kardeşler jacen ve jaina solo’yu ele geçirmekti.

görev kısmen başarılı oldu. anakin solo hayatını kaybederken, jaina solo kaçmayı başardı. jacen solo ise artık ellerindeydi. vergere, tutsaklığı süresince jacen ile bizzat ilgilendi. yuuzhan vong’lardan öğrendiği tekniklerle jacen’a çeşitli işkenceler yaptı, genç solo’nun zihninde acıyı yeniden tanımlamasını sağladı. vergere’nin görünüşteki bu zalimliği, jacen’ın yuuzhan vong usul ve tarzını tamamen anlamasını sağladı. vergere artık jacen’ın ustası olmuştu. alışılmadık filozofisini alışılmadık yöntemlerle öğretiyordu ona. kadim jedi öğretilerinin aksine, vergere, güç’ün karanlık tarafının olmadığını savunuyordu. açıklamaları ve tanımlamaları ise eski jedi’larınki kadar katı değildi.

vergere ve jacen, birlikte yuuzhan vong’ların coruscant’ı işgaline engel olmaya karar verdiler. her ne kadar bir zamanlar tamamı şehirleşmiş olan gezegen işgalden sonra organik hayata doğru bir dönüşüme sokulduysa da, iki kaçak gezegenin metamorfozunu sabote etmeyi başardılar.

vergere ve jacen sonunda yeni cumhuriyet’e dönebildiler. kuşkulu bulunan vergere, yeni cumhuriyet istihbarat birimi tarafından alıkonuldu ve periyodik olarak sorgulandı. bu görüşmelerden bazıları jedi düzeninin lideri luke skywalker tarafından yapıldı ve iki usta jedi güç’ün doğası hakkında derin tartışmalar yaptılar. her ikisi de birbirinden bazı şeyler öğrendi, ama daha çok öğrenen taraf luke’tu.

vergere artık özgürdü ve yuuzhan vong’lara karşı ebaq 9’da verilecek önemli mücadelede yer alan jacen’ın yanına döndü. savaş sırasında jacen tehlikeye düştüğünde vergere biliyordu ki genç jedi’ın yaşaması savaşın kazanılması için gerekliydi. jacen’ı kurtarmak için bir a-wing kullanarak ebaq 9’daki yuuzhan vong güçlerine intihar saldırısı yaptı. jacen’ı kurtarmayı başardı ama hayatını kaybetti. ancak, hayali görüntüsü jacen’a görünmeye devam etti. jacen ise vergere’nin öğretileriyle kendine özgü bir güç anlayışı geliştirerek bu yolda ilerlemeyi sürdürdü.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol