ysanne isard

angelus
ona ’’buzkalp’’ adını takmışlardı, çünkü nadir rastlanacak bir acımasızlığa sahipti. bir gözü buz gibi mavi, diğer ise yanıyormuş gibi kırmızı renkteydi.

ysanne’ın babası olan armand isard, yüce başkan palpatine’in iktidardaki ilk yılları sırasında cumhuriyet haberalma servisi’nin direktörü olmuştu. klon savaşları’ndan sonra isard’ın departmanı imparatorluk istihabaratı olarak yeniden şekillendi ve direktör armand isard, genç kızı ysanne’ı bir saha operatörü olarak kariyer yapması için eğitmeye başladı. imparator’un yeni düzen’inin karşıtları her geçen gün artıyordu ve hainlerin açığa çıkarılıp ortadan kaldırılmaları gerekliydi. böylelikle isard ailesi imparatorluk altında, cumhuriyet dönemindekinden çok daha fazla güç ve etkiye sahip oldular.

ysanne örnek alınacak bir saha ajanı olarak yetişti ve görevlerinde asla babasının yüksek pozisyonundan faydalanmaya kalkmadı. fakat isard damarlarında nesillerdir dolaşan hırs ona da miras kalmıştı. imparatorluk istihabaratı içinde kendi ittifaklarını oluşturdu ve zamanla babasının arkasından yükselme planları yapmaya başladı.

yavin savaşı’ndan kısa bir süre önce asi casusları ölüm yıldızı’nın despayre’deki inşa yerinin koordinatlarını içeren bir paket data kartını çaldılar. armand isard kızını darknell’e, bunları asi ittifakı’nın transfer ajanlarından geri almaya gönderdi. gezegene indikten sonra ysanne corsec subayı hal horn’la karşılaştı ve onu görevinde kendisine yardım etmeye zorladı. fakat sonunda ölüm yıldızı’nın varlığını kanıtlayan bu bilgileri geri alma görevinde başarısız oldu.

coruscant’a dönüşünde armand kızına başarısızlığından dolayı idam edilmeyeceğini söyledi. minnettarlık göstereceği yerde ysanne hazırladığı tuzağı açığa çıkardı. imparator’un kraliyet muhafızları’ndan ikisinin eşliğinde armand’ın ofisine girdi ve babasını bilgilerin asilerin eline geçmesine izin vererek imparatorluğa ihanet etmekle ve kendisini de geri dönemeyeceğini bildiği bir göreve göndermekle suçladı. armand, kızının kendisini bu kadar başarılı bir şekilde tuzağa düşürmüş olmasından dolayı tuhaf bir şekilde gurur duydu, imparator’un kendisini bir saat içinde idam edeceğini bildiği halde.

artık imparatorluk askeri istihabaratı’nın lideri olan ysanne, örgütünün işe yararlılığını önemli olan tek kişiye, imparator’a kanıtlamak için çalıştı. onun karma bir gizli hapishane ve beyin yıkama tesisi kurma fikrinden etkilenen palpatine, ysanne’a kuat’taki tersanelerden yeni çıkan süper yıldız destroyeri lusankya’yı verdi. bu gemi vader’ın fondor’da yapılan executor’ının bir ikiziydi. ysanne gemiyi lusankya olarak tekrar isimlendirdi ve palpatine’in korkunç zihin bulandırma güçlerinin yardımıyla imparatorluk mühendisleri devasa gemiyi coruscant yüzeyinin altına gömüp üstünü de tekrar binalarla örttüler. asiler’in yavin üssü’nü tahliyesi sırasında öldüğü sanılan general jan dodonna, lusankya’ya gönderilen ilk esir oldu.

palpatine’in endor’da öldüğü haberi gelir gelmez isard birlikleri bir coruscant plazasına gönderdi ve bu haberi kutlama cüretini gösteren yüz binden fazla savunmasız insanı katlettirdi. fakat bunun altın bir fırsat olduğunun da farkındaydı. boşalan tahta geçen sate pestage’ın güvenini kazandı ve imparator’un eli mara jade’i otoriteye bir tehdit olarak yakaladı. fakat mara coruscant’tan kaçmayı başarıp ortadan kayboldu.

imparatorluk sarayı’nın derinliklerinde imparator palpatine’in gizli klonlama tesislerinden birini buldu. spaarti klon üretim silindirlerinde birini lusankya’ya taşıyıp laboratuvarın geri kalanını yok etti. kimsenin haberi olmadan isard kendisinin bir klonunu yarattı. niyeti gerektiğinde onu dublörü olarak kullanmaktı. bir yandan da sate pestage’ın danışmanı ve istihabarat başkanı olarak çalıştı. onu destekliyor gibi görünürken aynı zamanda pestage’ı imparatorluk yönetici konseyi’ndeki rakipleri karşısında yetersiz göstermk için komplolar kuruyordu. pestage, endor’dan yaklaşık altı ay sonra isard’ın önerisiyle sonuçta karlı çıkacağına inandırılıp brentaal’in asiler’in eline geçmesine fırsat tanıyınca yönetici konsey darbe planları yapmaya başladı.

fakat pestage isard’ın çevirdiği dolapları artık öğrenmişti ve rakiplerinin kendisini yok edeceğini biliyordu. leia organa’yla axxila’da barışçıl bir iktidar transferi yapmak için bir dizi gizli görüşme ayarladı. yönetici konsey pestage’ın tutuklanmasını emretti ve kendisini imparatorluğun yeni yöneticisi ilan etti.

pestage coruscant’tan kaçtı ve konsey onu ciutric’ten geri getirmesi için amiral delak krennel’i gönderdi. isard amiral’i kendi davasına katılmaya ikna etmeye çalıştı fakat krennel pestage’ı öldürüp ciutric hegemonyası’nın savaşlordu oldu.

pestage yolundan çekilince isard planının ikinci aşamasına geçip tüm konsey üyelerini bir günde öldürttü. artık merkezi imparatorluğun lideri oydu.

fakat imparatorluk çürümüş bir kumaş gibi sökülmeye ve bölünmeye devam ediyor ve bundan yararlanan yeni cumhuriyet de yaptığı saldırılarla işleri iyice güçleştiriyordu. iktidara gelmesinden sadece bir ay kadar sonra, isard amiral ackbar’a ve fırsatçı savaşlordlarına karşı merkez sistemleri ve coruscant’ı savunmak için çok sayıda savaş gemisini çağırmak zorunda kaldı ve bu hazırlık sırasında 44 gemilik kara filo’yu da yevethan’lara kaptırdı.

fakat isard zamanla durumu dengelemeyi ve merkezi imparatorluğun hızlı çöküşünü yavaşlatmayı başardı ve iktidarına karşı olan iç tehditleri de temizledi. jerec gibi galaksiye hükmetme meraklısı kişiler de hayallerini gerçekleştiremediler.

isard gizli lusankya’sını tutsaklarla dolu tutmayı ve düzenli aralıklarla hazır bekletilen klonunun hafızasını yenilemeyi sürdürdü. endor’dan 1 kadar sonra isard rogue squadron pilotu tycho celchu’yu coruscant’ta yakaladı, fakat lusankya’daki en etkili yöntemler ve işkenceler bile celchu’nun iradesini kırmayı ve onu da bir çift taraflı ajana çevirmeyi başaramadı.

bu sırada isard bilinmeyen bölgeler’deki görevini ve kendi gizli işlerini sürdüren büyük amiral thrawn’la da teması sürdürdü ve onun dönüp iktidarını elinden almaya çalışmamasını umut etti. thrawn eski imparatorluk as pilotu baron fel’e ihtiyaç duyduğunu bildirince isard onun planını uygulayıp fel’i ele geçirdi ve onu thrawn’a teslim etti.

endor’dan neredeyse üç yıl geçmiş ve giderek güçlenen yeni cumhuriyet artık coruscant’ı tehdit etmeye başlamıştı. bu günlerde isard için çalışan general derricote, sadece insan olmayan ırkları etkileyecek ölümcül bir hastalık olan krytos virüsü üzerindeki çalışmalarını tamamlamıştı. isard coruscant için savaşmaktansa onu asiler’e vermeye karar verdi. fakat düşmanının zaferini ona zehir edip cumhuriyet’i iflas ettirmek için virüsü coruscant’ın su sistemine yaydı.

cumhuriyet filosu coruscant’ı almaya geldiğinde sadece sembolik bir direnişle karşılaştı ve isard rogue squadron pilotu corran horn’u yakaladı, herkesin onun öldüğünü sanmalarını sağladı ve lusankya’ya çekildi. yeni cumhuriyet altında bir süper yıldız destroyeri ve patlamaya hazır korkunç bir hastalık olduğundan habersiz olarak coruscant’a yerleşti.

horn lusankya’dan kaçmayı başarınca isard’ın da sırrını daha fazla saklama şansı kalmadı ve lusankya halkın inanmaz bakışları altında yedi yıldır gömülü olduğu mezarından kalktı, bunu yaparken de şehre büyük hasar verdi. gafil avlanan cumhuriyet güçleri geminin coruscant’tan kaçmasını engelleyemediler.

isard bacta üretim gezegeni thyferra’ya kaçtı ve burada bir darbeyi destekleyerek gezegenin başkanı oldu. fakat rogue squadron onun peşini bırakmadı ve bacta savaşı olarak bilinen bir dizi çarpışmadan sonra isard’ı yenilgiye uğrattılar. isard klonunu aktive etti ve ona lusankya tutsaklarını bulunamayacakları yerlere dağıtmasını emretti. rogue squadron tahminden daha çabuk bir şekilde lusankya’yı kurtardı ve isard da planladığı gibi klonunu ortadan kaldırmaya fırsat bulamadı. lusankya da cumhuriyet’in eline geçti. ysanne isard’ın kaçmaya çalışırken öldüğü sanıldı.

fakat hem o, hem de klonu kaçmayı başarmıştı. ikisi de bir süre ortalıkta görünmediler. büyük amiral thrawn’ın ölümünden hemen sonra klon isard, halen ciutric hegemonyası’nın savaşlordu olan amiral krennel’e katılıp eski lusankya mahkumlarını ciutric’e getirdi. gerçek isard ise ruh sağlığını eski haline getirmek için aylarca uğraştıktan sonra gizli bir tie defender üssünün komutanı olan general arnothian’ı ortadan kaldırıp onun yerine geçmişti.

bu sırada onu şok eden bir haber aldı. imparator palpatine tekrar hayata dönmüştü ve yavaş yavaş eski kuvvetleriyle temas kuruyordu. palpatine ona da haber gönderdi. palpatine’in onu başarısızlıklarından dolayı idam etmesinden korkan isard, bir yatıştırıcı hediye olarak hiç değilse lusankya’yı geri ele geçirmek için plan yapmaya başladı.

thrawn’ın yenilgisinden sonra cumhuriyet amiral krennel’in küçük savaşlordluğuyla ilgilenmeye başladı. bu savaşlara katılan rogue squadron, corvis minor’da öldürücü bir tuzağa düştü ama beklenmedik bir şekilde isard’ın tie defender’ları tarafından kurtarıldı. isard, rogue pilotlarından ona ihanet eden krennel’i ve başbelası klonunu ortadan kaldırmak için kendisine yardımcı olmalarını istedi. rogue’lar ciutric’teki lusankya mahkumlarını kurtarma fırsatı olarak gördükleri bu teklifi kabul ettiler. tie defender pilotu olarak gezegene sızıp general dodonna ve diğer mahkumları kurtardılar. bu arada amiral ackbar da bilbringi tersaneleri’nden getirdiği yedek savaş filosuyla krennel’in filosuna saldırdı. hem krennel, hem de isard’ın klonu bu çatışmalar sırasında öldüler.

fakat gerçek isard bu fırsattan yararlanarak savunmasız kalan bilbringi tersaneleri’ne sızdı ve onarımı yeni biten lusankya’yı ele geçirmeye çalıştı. fakat gemiye girdiğinde cumhuriyet ajanı iella wessiri’yi kendisini beklerken buldu. iella, isard’ın bu planını önceden keşfetmişti. isard’ı vurup öldürdü ve ’’buzkalp’’in tehdidine son verdi.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol