borsk fey lya

angelus
borsk fey’lya bir karnaval aynası gibiydi-onu nasıl algılayacağınız nerede durduğunuza bağlıydı. genel halka göre fey’lya devlet başkanı olarak dönemi yuuzhan vong istilası tarafından kısa kesilen çalışkan bir kariyer politikacısıydı. destekçilerine göre birşeylerden fedakarlık yapılarak uzlaşmaya varmanın daha büyük bir iyiliğe hizmet edeceği zamanlarda esneklikten çekinmeyen kurnaz bir diplomattı.

düşmanlarına göre ise fey’lya kirli işler çeviren, ahlaksız bir haindi.

borsk fey’lya’nın karakteri için söylenebilecekler genel olarak bothan ırkı için söylenebilecek şeylerdi. galaktik toplumun bazı kesimleri casusluk yetenekleri ve ahlaki ölçütlerden görünüşte yoksun olmaları sebebiyle açıkça bothan’lara güvenmiyordu. fakat bothan’lar çok çeşitli motivasyonları olan karmaşık bir ırktılar.

bothan koloni gezegeni kothlis’te alya klanının bir üyesi olarak dünyaya gelen fey’lya erken yaşta pilotluk ya da spor için ne fazla yeteneği ne de ilgisi olduğunu farketti. politikanın güçle aynı anlama geldiğini hissettiği için bir diplomat olmak için çalıştı. bothan anavatan gezegeni bothawui yerine ikinci sınıf kothlis’te yaşıyor olması onun kendisini yaşıtlarının pek çoğuna göre daha fazla zorlamasını sağladı. bir yandan da çeşitli iş atılımları yaptı ve bunlardan elde ettiği serveti bothawui’de çok geniş bir arazi satın almakta kullandı. böylece politikada yükselen bir isim olarak imajını güçlendirdi.

’’bothan yolu’’na göre daha büyük hedeflere ulaşmak için başkalarının zayıflıklarından faydalanılmalıydı. fey’lya bothan yolu’nu bir spleenadder’in iğnesini kullanmasına benzer şekilde kullandı: doğru anın gelmesine kadar gizliliğini korudu ve fırsat gelince de acımasızca darbesini indirdi. rakipleri gerçek ya da uydurma skandallara ve kendi karizma eksikliklerine yenik düşerken fey’lya politik merdivenlerden tırmandı. pek çok bothan bu yükselen yıldızı izledi ve kısa bir süre içinde fey’lya’nın elinin altında güvenebileceği bir topluluk oluştu. ve bu dönemde daha hırslı bir hedefe göz dikti-galaktik yönetim.

o günlerde imparator palpatine galaksiyi tartışmasız bir otoriteyle yönetiyordu, fakat fey’lya palpatine’in bile sonsuza dek iktidarda kalamayacağından emindi. asi ittifakı’na yanaşma girişimlerine başladı ve ölüm yıldızı’nın yavin’de yok edilmesinden sonra kaderini asi’ler bağlayacak kadar kendisini güvende hissetti.

fey’lya ve beraberinde getirdiği bothan’lar isyan’a casusluk ve istihabarat alanında büyük bir üstünlük sağladı ve özellikle de garm bel iblis’in kendi özel savaşını sürdürmek için isyan’dan ayrıldığı bu günlerde borsk fey’lya’yı en önemli asi liderlerinden biri yaptı. güç dengesine daima dikkat eden fey’lya bel iblis’le temas halinde kaldı ve ona zaman zaman finansal destek sağladı.

endor savaşı’ndan hemen önce asi ajanları imparator’un ikinci ölüm yıldızı’yla ilgili hayati önemde bilgiler açığa çıkardılar. casusların neredeyse tamamı bu operasyonlar sırasında öldü ve bothawui hükümeti onları ’’şehitler’’ olarak yüceltti. fey’lya ise bundan karlı çıkmak için elinden geleni yaptı. bilginin bir tuzak için yem olduğunun ortaya çıkmasına rağmen bothan’ların fedakarlığı, ittifak’ın bütün seviylelerinin saygısını kazandı. ölüm yıldızı’nın endor üzerinde havaya uçmasından kısa bir süre sonra da fey’lya yeni cumhuriyet’in ilan edilişi’ni imzalayan orijinal sekiz kişilik gruptan biri oldu.

bu sekiz birey, geçici yönetim konseyi’ni oluşturdular ve mon mothma’nın bu konseyin lideri olmasına rağmen fey’lya belki de en çok etki sahibi üyelerden biri oldu. askeri konularda kendisine fazla dikkat çekmemeye çalışarak çeşitli önemli savaşlar ve coruscant’ın ele geçirilmesi için strateji geliştirmeye yardımcı oldu.

endor’dan beş yıl sonra, büyük amiral thrawn’ın seferi sırasında fey’lya iktidar için atılım yapma zamanının geldiğini hissetti. sonunda çok seyrek yanlış hesaplarından biri olduğu ortaya çıkan bir hamleyle amiral ackbar’i ihanetle suçladı ve katana filosu için yapılan savaşta da geri çekilme emri verdi. gerçekten bu sefer de elini kötü oynamıştı.

geçici yönetim konseyi ve cumhuriyet askeri personeli önünde gözden düşen fey’lya, bothan ırkıyla olan etkisini güçlendirmeye çalıştı ama başaramadı. bir dönem müttefikleri bile onunla aralarına mesafe koydular ve fey’lya’nın tekrar önemli bir pozisyona ulaşması için yıllar geçmesi gerekti.

büyük amiral thrawn’ın ve klon imparator’un yenilgilerini takip eden yıllarda tüm cumhuriyet ve hükümet yapısı baştan aşağı onarılıp yenilendi ve bu sırada fey’lya da tekrar eski gücüne kavuşmayı başardı. kara filo krizi sırasında senato adalet konseyi’nin başkanı olarak hizmet verdi. bundan üç yıl sonraki thrawn’ın eli olayı, bothan’ların caamas’ın yıkımı olayına karışmış olduklarını açığa çıkardığı için fey’lyanın kariyeri için korkunç sonuçlar doğurabilirdi, fakat bu haberleri çok eskide kalmış tarihi olaylar olarak göstermeyi başardı ve suçluların bulunup cezalandırılmasında yardımcı oldu.

leia organa solo’nun geçici olarak liderliği bırakmasından sonra ponc gavrisom’un devlet başkanı olması fey’lya’yı köpürttü, ama o vaktini bekleyip fırsat kollamaya alışkındı. organa solo birkaç yıl sonra göreve geri döndü, fakat dönemi bitmek üzere olduğu için bu dönüşü kısa süreli oldu.

nihayet, yirmi yılı aşkın tecrübe biriktirip pek çok politik bağlantı kurduktan sonra borsk fey’lya cumhuriyet devlet başkanlığına seçildi. hayali gerçekleşmiş, tarihte bir bothan’ın ulaştığı en yüksek mevkiiye gelmişti. artık uygar galaksinin büyük kısmını o yönetiyordu.

döneminin ilk yılı bile dolmadan, dış halka’nın ötesinden huzursuz edici raporlar gelmeye başladı. yuuzhan vong istilası başlamıştı. en büyük zaferinin tadını çıkaramadan bu ölçekte bir tehdidin ortaya çıkmasına inanamayan-inanmak istemeyen- fey’lya, düşmanın dış halka’dan büyük lokmalar koparıp galaksiye sağlam bir giriş yapmasını önlemek için çok az şey yaptı.

fakat istilacılar merkez sistemleri’ne yönelmeye başlayınca kendine geldi ve onların ilerleyişini durdurmak için elinden geleni yapmaya çalıştı. bir yandan da savunma önceliğini bothawui gibi önemli gezegenlere verdi. jedi’ları temsil eden luke skywalker’la aralarında büyük çekişmeler oldu. fakat sonunda, geç de olsa jedi’ları desteklemeye başladı.

ve yuuzhan vong’lar sonunda coruscant’ı, onun coruscant’ını istila edince diğer pek çok politikacının aksine kaçmayı reddetti ve onurlu bir şekilde öldü. ofisinde sakladığı proton bombasıyla yuuzhan vong istila kuvvetlerinin lideri tsavong lah’ı da beraberinde götürmeyi planlamıştı, ancak lah gelmedi. fakat fey’lya yirmibeş bin kadar vong savaşçısını yok etmeyi başardı.

eğer borsk fey’lya’nın mezar taşına onu özetleyen birşey yazılsa, büyük ihtimalle ’’doğru olduğunu düşündüğü şeyi yaptı’’ olurdu. fey’lya en bencilce davranışlarını bile soylu olarak görüyordu, çünkü kendisi iktidardayken tüm yurttaşların nihayetinde karlı çıkacaklarına inanıyordu. fey’lya kariyerinde pek çok olumlu şeye imza atmıştı, ancak cumhuriyet liderlerinin çoğu onun arkasından yas tutmayacaktı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol