bespin

angelus
galaksideki en önemli yollardan biri olan corellia ticaret rotası’nın biraz uzağında ve ona paralel olan ıssız ison koridoru’nda aynı isimdeki sistemin 3. gezegeni olan bulutlarla kaplı bir gaz devi.

anoat sistemi’nin en yakın komşusuydu. h’gaard ve drudonna adlı iki ayı vardı. gezegen meşhur bulut şehri’nin yanı sıra ihraç ettiği yüksek kalitedeki tibanna gazıyla da meşhurdu. ayrıca galaksideki sabacc turnuvalarının da odak noktalarından biriydi. hatta sabacc oyunun pek çok varyasyonunun biri ismini bespin’den, biri de bulut şehri’nden almıştı.

bespin hızlı bir rotasyona sahipti, kendi etrafında bir turu 12 standart saatte tamamlıyordu. gezegenin çapı yaklaşık 118.000 kilometreydi. üst atmosferi kaplayan bulut tabakasının büyük kısmı 1000 kilometreden kalındı, ve erimiş rethin ile sıkıştırılmış gazdan oluşan 52.000 kilometrelik bir dış katmanı çevreliyordu. bu dış katmanın sıcaklığı 6000 dereceyi geçiyordu ve o da 6000 kilometrelik katı kalde metalden oluşan bir çekirdeği kaplamaktaydı. bespin’de bir gün 12 standart saatti, fakat bir bespin yılı 14 standart yıla denk geliyordu.

endor savaşı’ndan sonra gezegenin imparatorluktan kurtarılmasına rağmen bir süre sonra imparatorluk artığı güçler tekrar burada etkilerini gösterdiler. tibanna gazı rafinerileri büyük amiral thrawn’ın savaş çabasını desteklemede kullanıldı. fakat daha sonra gezegen tekrar tamamen özgürlüğüne kavuştu.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol