duro

angelus
corellia sektörü’ndeki duro, eski cumhuriyet’in ilk üyelerinden biri ve duros ırkının da ortaya çıktığı gezegendi. duros’lar galaksinin gördüğü en iyi yıldız pilotları ve rotacılar arasındaydılar. adeta uzay yolculuğu için yaratılmışlardı ve hiperuzayı da ilk kullanan ırklardandılar. fakat duros ırkı galaksiyi keşfe, yolculuğa ve uzayda yaşama çok meraklı olduğu için duro binlerce yıl içinde giderek daha çok ihmal edildi ve sonunda neredeyse unutulup kendi haline bırakıldı.

galaktik iç savaş’tan onbinlerce yıl önce duro altın bir çağa girdi. ilıman bir iklime sahip ve çoğunlukla karalarla kaplı gezegen, üstünde yaşayanlara bol miktarda yiyecek ve doğal kaynak sunuyordu. bilge ve adil bir lider olan kraliçe rana’nın yönetimi altında duros bilimadamları uzay gemisi yapımı ve uzay yolculuğu alanlarında çok büyük gelişmeler kaydettiler. bir asırdan kısa bir süre içinde duro yörüngesinde pek çok istasyon ve ikmal noktası belirmiş ve duros kaşifleri uzayı keşfe başlamışlardı. çok geçmeden yakınlardaki gezegenlere ulaşıp ilk kolonilerini de kurdular.

kraliçe rana iki yüz yaşında öldü ve onun mirasçısı olan kral dassid annesinin galaktik yayılma politikasını devam ettirdi ve her geçen yıl daha çok duros gezegenlerini terkedip kolonilere ya da uzay şehirlerine taşındılar.

bu arada duros uzak mesafe kaşifleri ve maceracıları da ilk hiperuzay rotalarını açıyor ve yeni uygarlıklarla karşılaşıyorlardı. bunlar arasında kendileri gibi ilk hiperuzay yolcularından olan corellia’lı insanlar da vardı. duros ırkı giderek gezegenlerinden bağımsız hale geldiler ve duro’daki monarşi yönetimiyle ilişkilerini kestiler.

giderek güçlenen duros gemicilik şirketleri de bu doğrultuda karar verdi ve hızlı, kansız bir darbeyle gezegenin yönetimi o dönemdeki yönetici olan düşes geneer’in elinden alındı. bu günden itibaren duro’nun yönetimi bir mega-şirketler ortaklığının elinde oldu.

bu duros ırkı için iyi bir haberdi belki, ama duro için değildi. neredeyse tüm yurttaşlar gezegeni terkettiler ve bu şirketler için veya bağımsız olarak taşımacı, kaşif, pilot ve mühendis olarak çalışmak üzere galaksiye yayılmaya başladılar. kalan halk da gezegen yörüngesindeki büyük uzay şehirlerine yerleşti. duro’nun yüzeyi büyük kısmı bu şehirlerin ihtiyaçlarını karşılayan yiyecek fabrikaları olan otomatik üretim tesisleriyle doldu. gezegen giderek kirlendi, ekosistem çöktü duro’nun efsanevi dev yamyam örümceği dahil milyonlarca hayvan ve bitki türünün nesli tükendi. sadece atık maddelerle mutasyona uğrayan kısıtlı sayıda canlı hayatta kaldı.

duros’ların çoğu buna aldırmadı. artık onların yeni evi yıldızlardı. imparatorluğun doğuşundan sonra ise bu durum daha da kötüleşti. imparatorluk duros ssitemi’ne ve tüm kaynaklarına el koyup burayı askeri bölge ilan etti, ve gezegen yüzeyinde yeni madenler açtı. bir kaç yıl içinde duros atmosferi tamamen yaşanmaz, zehirli gazlarla dolu bir ortama dönüştü ve yüzey de bir hurdalık ve atık merkezi halini aldı.

asi ittifakı fazla acele bir atılım olan vnas savaşı’nda duro’yu kurtarmayı denedi, fakat y-wing yıldız savaşçılarının kaydadeğer performansına rağmen başarısız oldu. endor’dan ancak bir kaç yıl sonra imparatorluk güçleri duro’dan çekildiler.

yeni cumhuriyet’te artık ölü bir gezegen olan duros, eski fonksiyonunu devam ettirdi. yuuzhan vong istilasının başlamasından sonra giderek artan mülteci problemine çözüm bulmaya çalışan selcore organizasyonu, duros yönetiminin izniyle gezegen yüzeyine yaşama uygun ve atmosferi içeri almayan kubbeler kurdu ve çok sayıda mülteciyi buraya taşıdılar. fakat casuslar, cumhuriyet’teki hainler ve hatta güvende olacaklarını sanan yörünge şehirlerindeki duro’lar sayesinde yuuzhan vonglar bunu öğrendi ve endor’dan 22 yıl sonra gezegeni kolayca ele geçirdiler. burada tanrılarına kurban edebilecekleri çok sayıda çaresiz mülteci ellrine geçti ve derin uzaya kaçan bir tanesi hariç tüm yörünge şehirlerini de yok ettiler.bunun ardından da gezegeni kendileri için yaşanabilir hale getirmek için değiştirmeye başladılar. duro binlerce yıldır belki de ilk defa bu barbar istilacılar sayesinde tekrar temiz ve yaşam dolu bir yer olacaktı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol