fondor

angelus
fondor galaksinin başta gelen gemi inşa ve onarım merkezlerinden biriydi ve gezegen binlerce yıldır bu işle uğraşıyordu. cumhuriyet’in de en eski tersane gezegenlerinden biriydi. yörüngesi sonsuz gibi görünen tersaneler, kuru havuzlar ve doklarla doluydu ve bu tesisler belki de corellia sistemi ve kuat’takilerden sonra galakside bir numaraydı.

koloniler bölgesi’ndeki saygın tapani sektörü’nde bulunan fondor, binlerce yıl önce kolonize edilmişti. yörüngesinde altı uydusu vardı ve geçen çağlar içinde bu uydular sürekli metal cevheri ve ham madde için kazıla kazıla nerdeyse eriyip yok edilmişlerdi. bu yüzden modern çağlarda fondor tersaneleri artık ihtiyaç duyduğu malzemeleri büyük ölçüde dışarıdan getirmekteydi. gezegenin kazılarla delik deşik olmuş yüzeyi de modüler fabrikalar, kuleler, ofisler ve depolar tarafından istila edimişti. yer tabakasının altında labirent gibi bir buhar tüneli ağı vardı. yörüngedeki tesislerde çalışan binlerce işçinin büyük bir kısmı mesaileri bitince mekiklere doluşup yüzeydeki barakalarına ve ihtiyaçalrını karşılayan şehir gibi büyük tesislere dönüyorlardı.

kuat ve ona bağlı olan yerlerdeki tersaneler imparatorluğun başta yıldız destroyeri olmak üzere önde gelen büyük savaş gemisi üreticileri olmasına rağmen, yavin savaşı’ndan kısa bir süre önce fondor beklenmedik bir şekilde süper yıldız destroyeri executor’ı inşa etme kontratını aldı. yeni bir nesil devasa savaş gemilerinin ilki olacak olan bu gemi, lord vader’ın şahsi komuta gemisi olacaktı. imparatorluk bu geminin yapımı sırasında kesin gizlilik talep etti ve sistemi askeri olmayan tüm trafiğe kapadı. fondor yetkilileri en iyi sivil müşterilerine hizmet edemeyecekleri için ve dev geminin tüm kaynaklarını tüketmeye başlamasından dolayı oldukça hoşnutsuzdular, ama karşı çıkmaya cüret etmediler ve işi sürdürdüler. üstelik işi iyi yaparlarsa, gelecekte rakip kuat’tan daha çok imparatorluk askeri kontratı kapma şansları vardı.

bazı imparatorluk amirallerine göre executor aşırı pahalı bir saçmalıktan başka bir şey değildi ve nefret ettikleri vader’ın gücünü arttırmakatan başka birşeye yaramayacaktı. içlerinden biri olan amiral griff, gizlice asi ittifakı’nı uyardı ve projeyi onlara bildirip sabote etmeleri için fırsat tanıdı. aslında griff vader’dan yanaydı ve amaç vader’a ihanet eden amiralleri açığa çıkarıp elimine etmekti. asiler bu iş için fondor’a en yeni kahramanlarından biri olan luke skywalker’ı gönderdiler. luke hain imparatorluk amiralleri ile yer altı tünellerinde buluşacağı sırada vader tuzağı aktive etti, ama luke kaçmayı başardı. executor da birkaç ay içinde hizmete girdi.

endor’dan yıllar sonra fondor artık bir yeni cumhuriyet gezegeni olmuştu. fakat yuuzhan vong’lar galaksiyi istilaya başlamalarından bir süre sonra cumhuriyet’i şaşırtıp buraya saldırdılar ve meydana gelen savaşta centerpoint silahının yanlış ateşlenmesinin de katkısıyla yörünge tersaneleri neredeyse tamamen yok edildi ve gezegen de çok büyük hasar gördü. fondor’un bu yıkımdan toparlanması hemen hemen imkansızdı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol