compnor

angelus
yeni düzen’in korunması komisyonu, ya da kısaca compnor olarak bilinen kurum, belki de imparatorluk dönminde yeni yönetimin en etkili ve halk tarafından en iyi bilinen yüzüydü.

ilk başta yeni düzen’i eski cumhuriyet’in son günlerindeki kaosun yerini alacak bir fırsat olarak gören bir grup idealist gençten ibaret olan komisyon, giderek populist bir hareket kılığındaki güçlü bir politik alete dönüştü. compnor artık yeni düzen’in ilkelerini tüm galaktik yurttaşlara empoze etmekle görevli bir kuruluş olup çıkmıştı. galaksinin gençlerinin beyinlerini imparatorluğun görkemi ve getirdiği olağanüstü ayrıcalıkların hayalleriyle yıkarken eski cumhuriyet’i zayıf, yok olmayı haketmiş ve modası geçmiş bir fosil olarak gösteriyordu. devasa imparatorluk bürokrasisinin işlemesini kontrol ederken compnor ayrıca sanat, bilim, ticaret ve eğitim gibi konularla da ilgileniyor ve daima yeni düzen’in ihtiyaçlarının ve öneminin ön planda kalmasını sağlıyordu.

compnor’un belki de en etkili ve korkulan kolu imparatorluk güvenlik bürosu (isb)’ydu. bu örgüt hem imparatorluk askeri istihbarat servislerine rakip olması için, hem de imparator’un sürüp giden politik olaylarla ilgili bilgi almasını kolaylaştırmak için kurulmuştu. isb kendisini toplum içinde görünür kılmaya çok özen gösteriyor ve bir istihbarat örgütünden çok polis teşkiltı gibi çalışıyordu. tipik bir isb ajanı hedeflerine ulaşmak için bağlı olduğu örgütün yarattığı korkudan sonuna dek faydalanırdı.

isb’nin de kendi içinde alt divizyonları vardı; gözetleme, araştırma ve iç işleri gibi. galaktik iç savaş’ın zirvesine çıktığı yıllarda isb’nin en önemli görevlerinden biri de asi’lerle bağlantısı olduğundan şüphelenilen şahısları belirlemek, hareketlerini izlemek ve tutuklamak oldu. isb ajanları yalnız, gruplar halinde ve hatta gerekirse askeri destek çağırarak da çalışabiliyorlardı. isb ajanlarının ayrıca gerekirse işlerini bir an önce halletmeleri için ödül avcıları ya da paralı askerler kiralamaya da yetkileri vardı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol