skipray blastboat

angelus
bastboat’lar imparatorluk tarafından kullanılan hücum gunship’leriydi. yıldız savaşçılarından daha büyük ve daha kuvvetliydiler, ama yıldız destroyeri ve kruvazör hangarlarında taşınabilecek kadar da ufaktılar. en önemli ve başarılı blastboat serisi, sienar fleet systems tarafından dizayn edip üretilen gat skipray blastboat’lardı. bu seri de 12h, 12i ve 12j modellerini içeriyordu.

12h modeli ilk ölüm yıldızı’nın yok edilmesinden kısa bir süre önce, yenilenmiş 12j versiyonu ise imparator palpatine’in endor’da ölümünden sadece birkaç hafta sonra piyasaya sürülmüştü. bu modelin sunduğu en önemli yenilik proton torpidosu ve şok füzesi lançerleri için daha geniş cephane yuvaları bulunmasıydı. 12j modeli on iki torpido ve on sekiz füze taşıyabiliyordu.

imparatorluk, beklenenin aksine gat-12h skipray’i büyük sayılarda satın almamaya karar verince sienar fleet systems gemiyi açık markette satmaya başladı. bu yüzden skipray’lere galaksinin her tarafında şirketlerin, gezegen savunma kuvvetlerinin, korsanların, paralı askerlerin ve kaçakçıların elinde rastlamak mümkündü. talon karrde mykr’daki üssünde en az iki skipray bulunduruyordu.

skipray 25 metre uzunluğundaydı, ama boyuna göre çok daha etkili bir silah donanımına sahipti. burunda ve yan kanatlarda öne ateş eden, savaş gemisi çapında üç ağır iyon topu, gövde üstündeki hareketli bir tarette de iki lazer topu vardı. yine burunda şok füzesi lançeri ile proton torpidosu atış tüpü bulunuyordu.

güçlü iyon topları skipray’e kendisinden daha büyük gemileri etkisiz hale getirme şansı tanıyordu. kalkanlarına ek olarak gövdesinin büyük kısmını kaplayan zırh levhaları o kadar dayanıklıydı ki çoğu yıldız savaşçısının hafif lazer topları onları delmekte oldukça zorlanıyordu.

skipray’in üst ve alt dikey stabilizatör kanatları atmosferik uçuş sırasında gemiye yardımcı oluyor ve iniş sırasında 180 derece dönerek yatay pozisyone gelip geminin inmesine fırsat tanıyordu.

blastboat’lar çoğu yıldız savaşçısına oranla atmosfer içinde uzay boşluğunda olduklarından daha çeviktiler ve maksimum atmosfer hızları 1200 kilometreyi geçiyordu. uzayda da hızları x-wing’lere eşitti. skipray hiper-sürüş motorlarına da sahipti ve navigasyon bilgisayarı dört hiperuzay sıçrayış rota seti taşıyabiliyordu.

skipray normal durumlarda dört kişilik bir mürettebat taşıyordu; pilot, yardımcı pilot/sensör subayı ve iki silah operatörü. fakat acil durmlarda gemiyi tek bir kişi de uçurabilirdi.

blastboatlar savaşta sistem devriye görevleri, nokta savunma, büyük savaş gemilerine hücum ve dost kruvazörlere ateş desteği sağlamada kullanılıyorlardı. birbirlerini kollamaları için skipray’ler genellikle ikili gruplar halinde uçuyorlardı. dayanıklılıkları sayesinde en ağır savaş ortamlarında bile daha küçük ve hassas yıldız savaşçılarından daha çok hayatta kalma şansına sahiptiler.

endor’dan 23 yıl sonra, yuuzhan vong istilası sırasında cumhuriyet’in jedi şövalyeleri skipray’lerin kendileri için ideal bir saldırı aracı olacağını keşfettiler. hepsi jedi olan mürettebat kokpitte güç sayesinde zihinsel bir bağlantı kuruyorlar ve skipray’i tek bir varlıkmış gibi kullanıyorlardı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol