comlink

angelus
comlink küçük, avuçiçi bir kişisel iletişim sağlayıcısıdır.

bir alıcı, verici ve küçük bir güç kaynağından oluşur. comlinklerin avuçiçi silindirik olanlarından bileğe takılan türleri ve hatta zırhlı miğferlerin içine entegre edilmiş çeşitli ebat ve yapıda modelleri mevcuttur.

qui-gon’un kullandığı comlink başka aygıtlar- mesela midi-clorian seviyesinin tespiti için kullanılan örnek alıcı gibi -tarafından toplanmış olan dataları iletebilecek bir porta sahiptir. tipik bir comlinkin menzili 50 kmdir. ancak uydu iletişim şebekesi açılarak bu menzil artırılabilir.

bazı comlinkler duyusal ifadelerin- ağlamak, gülmek, endişeli bir ses tonuyla konuşmak gibi- iletilmesini engellemek amacıyla gizli sistemlerle donatılmıştır. comlinkin menzili yerleşim bölgelerindeki yoğun elektromanyetik aktiviteden oldukça etkilenir ve genellikle bu bölgelerde istenilen alıcıya gerekli iletilerin ulaştırılmasında uydu ağı bağlantısından yararlanılır.

askeri comlinkler ve araç comlinkleri daha büyük enerji kaynakları sayesinde daha uzun menzillere sahiptirler. yıldız gemileri kolay iniş yapmak için yanaşırken veya gemi filosu oluştururken ya da bir kanat manevrası sırasında temiz bir bağlantı sağlanması için kısa menzilli comlinkler ile donatılmıştır.

comlinkler ışıkhızı iletim menzili ile sınırlandırıldıkları için yıldızlararası iletişim kurmada yetersiz kalırlar.

bu nedenle gemilerde uzayaltı radyo bulunur. bu iletişim aracı daha büyük bir menzil sağlar ancak bunun için daha yüksek enerjiye de ihtiyaç duyarlar. tipik bir uzayaltı radyonun menzili birkaç ışıkyılının gerçek zaman dilimindeki değerine denktir. bölgesel yönetimler genellikle bölge iletişim ağı ile desteklenen ve seyrek gezegenler arasında bağlantılar kurulmasına yardımcı olan bir uzayaltı iletişim sağlama şebekesi oluştururlar.

en güçlü ve uzun menzilli iletişim kurma aracı holonettir. hiperuzayın zaman bükülme alanı içerisinde çok az iletişim sağlayıcıdan oluşan bir iletişim ağı gerçek zaman içerisinde inanılmaz mesafelere rağmen gezegenleri birbirine bağlar. galaktik yönetim tarafından korunan ve bakılan holonet müthiş pahalı bir girişimdir. benzer şekilde holonet ile iletişim kurmak için gerekli aygıtlar da ortalama bir galaktik vatandaş için çok pahalıdır.

imparatorluk zamanında askeri ve benzer amaçlarda kullanılmak üzere tek bir komünikasyon ağın oluşturulurken, holonet cumhuriyet uygulamalarının çoğu da söküldü.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol