finis valorum

angelus
naboo krizi nedeniyle güven oylaması yapılması sonucu yerinden edilene kadar galaktik senatonun yüce başkanı olarak görev yapan iyi niyetli bir politikacıydı.

galaktik senatörler soyundan gelen valorum, yüce başkan seçildiği zaman politik başarısının zirvesine çıkmış görünüyordu. valorum, yüce başkan olarak göreve başladığında senato çürümüş ve etkisizdi. bürokrasi tarafından kuşatılmış ve temeli olmayan suçlamalarla yıpratılmış olan valorum’un gücü açgözlü ticaret federasyonunun sinsi oyunlarına karşı iyice etkisiz kaldı.

ticaret fedarasyonunun naboo gezegeni ablukası ve sonrasında yaşanan kriz sonucu kraliçe amidala tarafından hakkında güvensizlik oylaması istendi. oylamayı kaybeden valorum, istifasından sonra emekliliğini, alderaan gibi gezegenlerdeki mülteci yardım hareketi’nde çalışarak geçirdi. daha sonra yazdığı otobiyografisi "akıntıyı tutmak" yavin savaşı’ndan 22 yıl önce yayınlandı ve büyük eleştiri aldı.

valorum aynı zamanda kadınlarla olan bağlantıları ile de ünlenmişti. jedi ustası adi gallia ile fazla yakındı. yüksek yönetici asistanı sei taria ile aşk yaşadığı dedikodular arasındaydı. emekliliği sırasında da "ceylan gözlü sarışın bir hatun" ile beraber görüldüğü oldu.

valorum, jabiim savaşı’ndan kısa bir süre sonra bir terörist saldırı sırasında öldü. saldırı darth sidious tarafından planlanmış ise de olaydan ayrılıkçılar suçlandı. amacı ise; son zamanlarda senatör bail organa ile birlikte palpatine’in politik hareketlerini eleştirmeye başlayan valorum’u ortadan kaldırmaktı. bu anlamda valorum, cumhuriyet’i yeniden kurmak için başlatılan birliğin “de facto” kurucusu olarak düşünülebilir.

gerçekte ise, darth sidious’un planladığı entrikalar sonucunda finis valorum, anzati katil salje tasha tarafından, yozlaşmış senatör viento’nun sora bulq’tan aldığı emirler doğrultusunda öldürüldü. bu bilgi daha sonra sith avı sırasında quinlan vos tarafından açığa çıkarıldı.

finis valorum anıtı, palpatine’in yönetimi ele geçirmesinden önceki son şansölye’yi onurlandırmak amacı ile coruscant’ta inşa edildi.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol