savaş sebepleri

sevgi saygi baris
artık "barışı sağlamak veya yaymak uğruna" savaş açılıyor; yerseniz tabi. din petrol para ve içimizdeki ucubenin hasta arzuları uğruna savaş çıkarılmakta her gün.
westkhan
eskiden din kisvesi altında çıkan savaşlar şimdi dünya barışı terörizim adı altında çıkıyor ama amaç hep aynı daha fazla para ve güç elde etmek kısacası sebepler hep sahte.
kalia
herşeyden önce haklı olması gereken sebeplerdir.
nedir haklı sebepler:sadece meşru müdafa.o da ölçülü olmak koşulu ile.eski ispanyol altın çağında haklı savaşın nedenleri sıralanmıştı:
-yakın ve muhtemel bir tehdit
-bu tehdide karşı koymak için meşru müdafa
-sadece askerlerin ölümüne sebep olacak bir meşru müdafa

ancak günümüze gelindiğinde "bush doktirini" amerika tarafından ortaya atılmıştır.bu doktirinde değişen teknolojik şartlar ile artık yakın ve muhtemel tehlike yeterli değildir.bir kimyasal veya nükleer bomba nasıl yaklaşır iken tespit edilebilir?ve buna nasıl meşru müdafa yapılabilir?nerede ise imkansızdır.
dolayısı ile gelecek ve uzak bir tehlike de savaş sebebi olmalıdır.amerika bu görüşleri dünyaya kazandırmış ve bu sebeple iran’a baskı uygulamaktadır.iran’ın daha silahları üretmeden nükleer denemelerini sonlandırmasını istemektedir.iran sonlandırmazsa pekala amarika için bu bir haklı savaş sebebi olacaktır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol