sabre

arutha
türkçe karşılığı süvari kılıcı olan, hem kesici, hem de delici bir kılıç türüdür. daha ziyade kesici hamlelere uygundur. tek yanı kesici, sırtı ise düz olan eğimli bir görünümdedir. bu eğim, japon kılıçlarında da olduğu gibi, kesme hamlelerinin daha etkili bir şekilde yapılmasını sağlar. at üzerinde kullanılmak amacıyla dizayn edildiği için tek elle kullanılır. bazı modellerinin ağzı, sırtından daha ağırdır ki, yukarıdan aşağıya yapılan hamlelerde kılıç daha güçlensin.

bu tip kılıcın orijini, asya’dır. bu tip eğimli süvari kılıçları, türklerden evvel ne araplar arasında, ne de persler de yaygın değildi. ilk örnekleri, türkler de görüldüğü genel kabuldür. ingiliz ordusunda da zamanında memlük kılıcı olarak adlandırılmıştır. ingiliz generalleri, osmanlı imparatorluğunda kılıç ihracatı kesinlikle yasak olduğu için; ya kaçak olaraktan, ya da osmanlıdan hediye olaraktan elde edebilmekteydiler. el korumasının şekline bakıldığında, dönemin portrelerinde de bu açık olarak seçilebilmektedir. kıta avrupa’sı ise daha geç bir dönemde, macarlardan, onlar da osmanlıdan bu kılıcı almışlardır. ancak kabza koruması daha farklı olup, eli tamamen örten bir dizayndadır.

scimitar olarak da adlandırılan arap kılıçlarıyla, türk kılıçları bariz farklıdırlar. türk kılıçlarının ucu daha düz ev ağzının eğimi yukardan aşağı iken; arap kılıçlarında ise bu tam tersidir. bazı kaynaklarda bizim sadece kılıç dediğimiz süvari kılıçları (sabre) şimşir olaraktan da adlandırılmaktadır.

modern eskrimde ki kılıç da işte bunların torunudur. macarlar eskrim sporuna kazandırmışlar, bundan dolayı da uzunca bir süre en iyi sabre kullanıcıları macarlar arasından çıkmıştır. diğer eskrim kılıçlarından farklı olarak ucu yanında, yanından da puan alınabilmekte: saplama (dürtme) hamleleri yanı sıra, kesme hamlelerinden de puan gelmektedir. belden yukarısı hedef alınabilmektedir. gerçekten de diğer silahlara göre maçları daha hızlı gerçekleşir. eskrimde kullanılan sabrelerin hem eğimli, hem de düz modelleri vardır. ama ben eğimli modelini müsabakalarda kullananına henüz rastlamadım.
kaaptaany
f-86 adlı savaş uçağının diğer adıdır
amerikan north american aviation firması yapımı f-86’lar, f-15’lerin doğuşuna kadar usaf tarafından kullanılmış ilk ve tek hava üstünlük savaşçı, hava muharebe uçağıdır. üstün performansıyla kendini kore savaşları’nda, kendileri gibi üstün yeteneklere sahip mig-15’ler karşısında ispatlamıştır. ilk üretim tipi p-86a olup 33 adedi 20 kasım 1946’da, ilk prototip uçuşundan dahi önce hizmete girmiştir. 1948 temmuz’unda ise usaf uçak kodlaması değiştirilmiş, takip karşılığı olan “p” yerine avcı karşılığı olan “f” kullanılmaya başlanmıştır. böylece uçağın yeni tanımı f-86a olmuştur.ayrıca sabre adında bir tanede tank modeli vardır

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol