özgürlük anıti

spoiled
1876 yilinda frederic bartholdi tarafindan fransa ve amerika arasindaki iliskileri guclendirmek icin tasarlanmaya baslanan,1984-1986 yillari arasinda insa edilen,demir ve bakir karisimi,newyork sehrinin simgesi anit.
freagl dreams
heykelin alt kismina koyulacak yapinin tasarlanmasini amerika ustlenmistir. ozgurluk heykelinin ana kismini da fransa tasarlayacaktir.

fransa’da, heykelin yapimi 1884 yilinin temmuz ayinda tamamlanmistir. ozgurluk heykeli 17 temmuz 1885’te de isere adindaki fransiz firkateyniyle new york limanina getirilmistir. heykelin amerika’ya ulastirilmasi cok kolay olmamistir. heykel 350 parcaya ayrilmis, 214 ayri yuk sandigina yerlestirilmistir. heykelin parcalarinin biraraya getirilip tekrar kurulmasi dort ay surmustur.
myysteriouss
’’özgürlük sadece amerika’daki bir heykelin adıdır...’’ diye de bir söz vardır,rozetlerde rastlanır,güzeldir,anlamlıdır..
artemisia
1984’ten beri unesco’nun dünya kültür mirası listesi’nde yer almaktadır. heykelin daha küçük boyutlarda bir kopyası paris’tedir ve atlas okyanusu’na doğru bakar. dünyanın başka çeşitli yerlerinde de (osaka, priştine, pekin, nevada, south dakota, bordeaux gibi) küçük kopyaları bulunmaktadır.heykel, sağ elinde bir meşale, sol elinde ise bir tablet tutar. tabletin üstünde 4 temmuz 1776 tarihi (bağımsızlık bildirgesi’nin tarihi) yazılıdır. meşalenin 7 sivri ucu 7 kıtayı veya 7 denizi simgeler. heykelin yüksekliği 46 m, kaidesi ile beraber 93 m’dir. ziyaretciler heykelin içinden meşaleye kadar 168 basamaklı bir merdivenden çıkabilirler. heykelin meşale tutan sağ elinin yüksekliği 13 metredir. meşalenin etrafındaki dehlizde 15 kişi birarada dolaşabilir. heykelin başının genişliği 2 metre, yüksekliği ise tacı ile birlikte 5 metredir. heykele singer dikiş makinelerinin kurucusu isaac singer’in dul eşi isabelle eugenie boyer modellik etmiştir.
aello
bakırın oksitlenmesi yüzünden yeşildir. yoksa yeşil olan bütün kısımlar aslında bakırdır.

1800lerde osmanlı topraklarında olan süveyş kanalının açılışı için fransız birine yaptırılmış olan bu heykel, daha sonra mısır halkının "müslümanız biz, günah böyle karılı kızlı koca heykeller" tepkileri üzerine mısıra getirilmemiştir bile, fransada kalmıştır. tabii kimse bu osmanlı kısmından bahsetmez, elde kalan malı hediye olarak kakalamak gibi bir şeydir çünkü. sonrasında da fransa ve amerika arasında politik dostluk kurmak adına fransadan da amerikaya hediye olarak yollanmıştır üstünde bir kaç değişiklik yapıp. bu heykel de amerikanın özgürlük sembolü olmuştur. ki elinde tuttuğu ışık mısın asyayı aydınlattığıyla alakalıdır, amerikayla ne alakası vardır. neyse, sembol semboldür, politika bunu yine kendince bir şeylere uydurur, uydurmuştur da zaten.

ya anıtın etrafındaki bilgilendirici panolarda bile yazmaz bu durum. böyle saçma salak bir şeydir, kızar adam durup durup.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol