retina dekolmani

urban f
www.hurriyet.com.tr den alınmıştır:
retinanın normal konumundan ayrılmasına retina dekolmanı denir. retina dekole olduğunda işlevini yapamaz. kamera içindeki film gevşek olduğunda resim nasıl bulanırsa görme de o şekilde bulanıklaşır. retina dekolmanı, tedavi edilmediği takdirde hemen hemen daima körlükle sonuçlanan ciddi bir problemdir.


sebebi nedir?
vitre, gözün içini dolduran berrak bir jeldir. yaşlanırken, vitre retinadaki yapışma yerlerinden çekmeye başlar. genellikle herhangi bir problem olmadan vitre ayrışır. bazen çekme retinayı yırtacak derecede şiddetli olabilir ve bir ya da daha çok bölgede yırtık oluşabilir. sıvı, retinanın altına geçerek onu sanki bir duvar kağıdı gibi yerinden ayırır.

hangi durumlar retina dekolmanı riskini artırır?
- miyopi
- katarakt cerrahisi
- glokom
- göz yaralanmaları
- diğer gözde dekolman hikayesi
- aile bireylerinden birbaşkasında dekolman hikayesi
- retinada incelme alanlarının bulunması

retina dekolmanının uyarıcı belirtileri nelerdir?
- işık çakmaları
- görüntüde yeni oluşan siyah noktalar
- görme alanı önünde hareket eden bir perde

bu belirtiler mutlaka retina dekolmanı anlamına gelmez, fakat mümkün olduğunca erken dönemde göz doktoruna müracaat etmelisiniz. göz doktoru, gözünüzü genişleterek retina dekolmanı tanısını koyabilir. bazı retina dekolmanları normal göz muyenesi esnasında tespit edilir. retina yırtığı veya erken evredeki bir retina dekolmanını tespit etmek için daha dikkatli bir muayene gerekir.

tedavide ne yapılır?
retina yırtıklarının çoğu geri yerine yapıştırmak için lazer cerrahisi veya kriyoterapi (dondurma) ile tedavi edilir. bu tedaviler, pek fazla rahatsızlık vermeden muayenehane şartlarında yapılabilir. böylece retina dekolmanı önlenir. bazı olgularda yırtık hiç tedavi edilmeden takip edilebilir.
fr>decollement : okunusu dekolman

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol